Van Overtveldt wil stresstest voor Belgische woonleningen

dinsdag 07 juni 2016 13:30
Van Overtveldt wil stresstest voor Belgische woonleningen

“Niemand wordt beter van een hypothecaire lening die hij ervaart als een molensteen om de nek” 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat de Nationale Bank vragen om een stresstest uit te voeren op het geheel aan Belgische hypothecaire leningen en de draagkracht van de ontleners. Dat kondigde hij aan vanuit New York, in een reactie op ingrepen die in het Baselcomité opgang zouden maken. "Reden tot paniek is er niet."

Le Soir schreef maandag dat woonleningen met een vaste rentevoet op de helling staan. Het Baselcomité - dat voorstellen doet op vlak van bankenregulering - zou de risico's voor banken verder willen inperken, onder meer via een veralgemening van variabele leningen en dus een verschuiving naar de ontleners.

Ons financiële systeem bijsturen en versterken is een continue zorg, zo reageert Van Overtveldt. Hij spreekt zich niet uit over de pistes die circuleren, maar pleit wel voor een grondige doorlichting van de Belgische markt. "Zeker in de onderste inkomenslagen moeten we toch bijzonder opletten dat we - een beetje verblind door de zeer lage rentevoeten en de extra mogelijkheid om met nog lagere variabele rentes in het systeem te stappen - uiteindelijk niet gaan achterblijven met een hoop mensen die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen, met alle ellende van dien op persoonlijk, familiaal financieel vlak."

Impact

Van Overtveldt wil daarom "in alle rust en sereniteit eens een stresstest op het systeem uitvoeren". "We zijn in België ver af van grote problemen in de vastgoedsector, maar het is beter om goed te volgen hoe de zaken zich ontwikkelen, eerder dan te wachten tot je in een situatie komt waarbij je plots bepaalde zaken op je bord krijgt." Concreet wil de financiënminister dat de Nationale Bank nagaat welke impact de huidige "lichte tendens à la hausse" van de hypothecaire rentes heeft op de terugbetalingscapaciteit bij de Belgen. "Is daar een grote gevoeligheid, of blijft die beperkt?"

Van Overtveldts eerste bekommernis is naar eigen zeggen de bescherming van de Belgen. "Niemand wordt beter van een hypothecaire lening die hij ervaart als een molensteen om de nek", onderstreept de minister. Mensen staan immers "met hun hele hebben en houwen garant voor die lening".

De N-VA'er merkt tot slot op dat de kwestie ook in onze buurlanden leeft. "Ik merk dat toch bij gesprekken in de Eurogroep en de Ecofin, de vrees dat er iets fout zou lopen in de bouw- of immosector. Je ziet duidelijk dat daar nu toch een grotere continue aandacht is voor wat er in die sector gebeurt", vergeleken met de tijd voor de vastgoedcrisis in de VS, aldus nog Van Overtveldt.

(bron: Belga)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...