Vanaf volgend jaar burenpremie voor wie samen renoveert

woensdag 07 september 2016 09:00
Vanaf volgend jaar burenpremie voor wie samen renoveert

“Sneller en meer renoveren” 

Als minstens tien mensen in één gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro. De Vlaamse regering wil er zo voor zorgen dat we sneller en meer renoveren, stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein dinsdag in een mededeling. Ook Het Laatste Nieuws en De Morgen berichtten over de maatregel.

"Het is heel belangrijk dat we met z'n allen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze energie. Niet alleen om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen in 2020, maar ook voor ons milieu én voor onze portemonnee." Als minstens tien woningen in één gemeente een energierenovatie ondergaan, wordt er per woning maximaal 400 euro als ondersteuning uitgekeerd.

Alle gemaakte kosten komen in aanmerking zoals het opvragen van offertes, de begeleiding van de werken, de kwaliteitscontrole, of het zoeken van de aannemer. De premie wordt uitbetaald door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax en komt bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen (dakisolatie, hoogrendementsglas, spouwmuurisolatie, enz.).

Renovatiewerken nodig

Tommelein wijst erop dat in Vlaanderen nog steeds één dak op vijf helemaal niet geïsoleerd is en slechts 18 procent van de huizen hoogrendementsglas heeft. Met de burenpremie moeten mensen meer en sneller renoveren. De Vlaamse regering mikt op 25.000 woningen per jaar. Woningen in één straat of wijk hebben vaak dezelfde kenmerken doordat ze in dezelfde periode gebouwd zijn, en hebben dus vaak ook dezelfde renovatiewerken nodig, luidt het. Een gezamenlijke renovatie zou gemiddeld 15 procent goedkoper zijn.

“Bij wijkrenovaties betaal je minder voor de werken om je woning energiezuiniger te maken, je verlaagt je energiefactuur én je verhoogt je comfort. Tegelijkertijd draag je, door minder energie te verbruiken, je steentje bij aan ons klimaat”, besluit Bart Tommelein.

Confederatie Bouw

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) staat positief tegenover deze burenpremie. De VCB wijst er in een mededeling op dat het aantal vergunde renovatiewerken momenteel op een te laag niveau ligt. In 2003 ging het nog om bijna 20.000 vergunningen en van 2004 tot en met 2006 om meer dan 18.000 vergunningen per jaar. Maar de laatste vijf jaren daalde hun aantal tot ongeveer 16.000 per jaar, luidt het.

Motivatie

Voor de VCB werkt de invoering van de burenpremie de sensibilisering in de hand. "Een extra premie voor een collectieve aanpak zal particulieren ertoe aanzetten andere particulieren in de buurt te motiveren om ook aan renovatie te doen. Bovendien zal dit aanleiding geven tot grotere pakketten van werken waardoor het interessanter wordt voor de aannemers om zich hierop te richten. Bij een collectieve aanpak kunnen ook schaalvoordelen spelen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...