Vastgoed - De keuze van de slimme belegger

vrijdag 03 februari 2017 10:30
Vastgoed - De keuze van de slimme belegger

“Steeds kleiner en vaker in de stad wonen om binnen beschikbaar budget te wonen” 

Een eigen woning verwerven blijft de droom van zowat iedere Belg. En ruim 70% van onze landgenoten slaagt daar in. Al gaan we wel kleiner en vaker in de stad wonen om zo binnen het beschikbare budget te wonen en te ontspannen. De trend creëert nieuwe markten voor projectontwikkelaars en bouwondernemingen. Batibouw 2017 speelt daar op in met een nieuw initiatief: de Immovillage. Het concept brengt verschillende vastgoedsectoren samen en werpt zo een uniek licht op de immomarkt.

Dat alle belangrijke bouw- en renovatiebedrijven dit jaar weer aanwezig zijn in Paleis 8 van Batibouw is een goede zaak, want de woningbouwmarkt in ons land is in volle evolutie. Het zijn niet langer particuliere bouwers die het initiatief nemen, maar veeleer de bouwbedrijven en projectontwikkelaars. En een woning anno 2017 ziet er grondig anders uit dan eentje van pakweg tien jaar geleden: riante woningen en villa’s met tuin ruimen plaats voor appartementen, groepswonen en andere slimme woonoplossingen.

Financiële springplank

De Belg is de laatste der Europeanen die nog ‘groot’ woont. Onder impuls van de jongere generaties begint daarin verandering te komen. Net als de senioren kiezen pas afgestudeerden en jonge starters voor de stad. Jongeren zijn bereid kleiner te wonen in ruil voor een hogere levenskwaliteit. Een studio, compact appartement of starterswoning laat de nodige financiële ruimte om te genieten van de ontspanning en de mogelijkheden die de stad te bieden heeft. Die mentaliteitswijziging laat zich ook voelen in de gemiddelde oppervlakte van nieuwbouwwoningen. De gemiddelde oppervlakte van een appartement schommelt vandaag net rond de 85m², voor een woning is dat nog amper 150m², wat het algemene gemiddelde op zo’n 100m² brengt.

Er is nog een andere verklaring voor die vlucht naar de stad: het besteedbare budget van kandidaat-kopers is niet recht evenredig gestegen met de vastgoedprijzen. Bovendien ontlenen banken nog maar 70 tot 80% van de totale waarde van het vastgoed. Een woning kopen vraagt dus al een stevige eigen inbreng en het jonge publiek heeft die middelen niet (altijd) voor handen. Dat neemt niet weg dat investeren in vastgoed vandaag een goede beslissing is. Het rendement van vastgoed blijft met voorsprong beter scoren dan de meeste financiële producten. Voor jonge starters is de investering in vastgoed bovendien een mooie springplank naar een gezinswoning als ze aan de volgende fase in hun leven beginnen.

Immovillage

De wijzigende markt noopt de klassieke bouwfirma’s creatief te zijn. Een deel van hen evolueert tot projectontwikkelaars. Andere zoeken naar creatieve bouwconcepten of specialiseren zich in renovaties om op de wijzigende behoeften in te spelen. Dat maakt dat er vandaag heel wat mogelijkheden zijn voor de consument die wil bouwen of renoveren. Paleis 8 van Batibouw biedt alle kansen om de bezoeker te informeren over wat er allemaal kan. In aanvulling hierop en nieuw op Batibouw 2017 is de Immovillage, een heus vastgoeddorp in de Prinses Astridhal. Het brengt alle vastgoedsectoren samen onder één dak en werpt een licht op de immomarkt, zowel voor professionelen als particulieren. Bezoekers vinden er snel en efficiënt alle expertise en informatie over de immobiliënwereld in één ruimte. Een bezoek is een uitstekende gelegenheid voor vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars om te netwerken met hun collega’s uit de sector, om hun bedrijf in de kijker te zetten of om hun laatste nieuwe initiatieven te presenteren. Geïnteresseerden kunnen het parcours van de ImmoVillage doorlopen aan de hand van een gemarkeerde route.

(Bron: Batibouw)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...