Vastgoed schandalig zwaar belast

vrijdag 29 april 2016 10:00
Vastgoed schandalig zwaar belast

“Pleiten voor meer harmonisering in de vastgoedfiscaliteit” 

Ivan Van de Cloot (chief economist bij Itinera en docent economie aan de Antwerp Management School) analyseert en bekritiseert in zijn recent boek “Tax Shift” ons belastingsysteem. Hij stelt vast dat niet enkel de inkomsten uit arbeid véél te hoog belast worden en er té veel aftrekposten mogelijk zijn, maar ook dat het vastgoed schandalig wordt behandeld. Hij pleit voor meer harmonisering in de vastgoedfiscaliteit. Onbegrijpelijk en onbillijk zijn de verschillen in kadastrale inkomens voor gelijkaardige woningen die kunnen oplopen tot het drievoudige.

De Confederatie Bouw sluit zich volledig aan bij deze vaststelling aan en hoopt dat dit gebrek aan logica alsook de té hoge fiscale druk op vastgoed nu bespreekbaar worden.

Huurinkomsten

Naast de hoge aankoopkosten, de registratie- en notariskosten moet nog rekening worden gehouden met zowel de jaarlijks terugkerende onroerende voorheffing als met de personenbelasting die op een verhoogd kadastraal inkomen berekend worden. Deze belastingen en aanverwante kosten verminderen dan ook het rendement dat particulieren uit huurinkomsten halen met 40%. Dit wordt bevestigd door een studie die de Confederatie Bouw liet uitvoeren en waaruit overduidelijk komt vast te staan dat de fiscale druk op het rendement van huurvastgoed voor een particulier héél wat hoger ligt dan de fiscale druk op veilige roerende beleggingen.

Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, Robert de Mûelenaere :“Dringend is een nieuw en correct evenwicht nodig binnen de belasting op vastgoed in vergelijking tot de roerende beleggingen. Dit zal tevens een hefboom zijn voor het aanzwengelen van de investeringen en de economische groei ondersteunen”.

(Bron: Confederatie Bouw)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...