Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vastgoedconsument en bonafide vastgoedmakelaars beter beschermd vanaf september

dinsdag 03 september 2013 13:41
Vastgoedconsument en bonafide vastgoedmakelaars beter beschermd vanaf september

“Belangrijke stap voor professionalisering van de sector” 

De vastgoedmakelaardij in ons land staat voor een cruciaal moment. Vanaf 1 september krijgt de sector haar eigen wet, de zogenaamde vastgoedmakelaarswet. Die moet zowel voor de consument als voor de bonafide vastgoedmakelaar meer bescherming bieden. Zo moet iedereen die in het vak wil stappen een competentietest afleggen en komt er een optimalisering van het tuchtrecht. Dat maakt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars zondag bekend.

De nieuwe wet komt er na jarenlang overleg in samenwerking met voogdijminister Sabine Laruelle (MR). "De wet moet kopers, verkopers, huurders en verhuurders beter beschermen wanneer er deontologisch in de fout wordt gegaan", zegt Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in naam van de Vlaamse vastgoedmakelaardij.

Vastgoedmakelaarswet

Met de nieuwe wetgeving zijn er drie grote hervormingen doorgevoerd. Het gaat om een moderner en efficiënter tuchtrecht dat misbruik beter moet aanpakken, de nadruk op competenties en minder op diploma's en het moeilijker maken voor andere beroepen om de activiteiten van een vastgoedmakelaar uit te oefenen. De sector wacht ook op een communautaire reorganisatie, waarvan de besprekingen nog op tafel liggen. “Dit is een belangrijke stap vooruit wat de professionalisering van de sector betreft. Met dank aan de geleverde inspanningen, zeker ook deze van onze voogdijminister Sabine Laruelle,” stelt Luc Machon.

Door de vernieuwde tuchtprocedure kunnen nepmakelaars strenger bestraft worden, met een geldboete die 150 procent hoger ligt dan vandaag het geval is. Eén van de andere opmerkelijke nieuwigheden van de wet is dat elk van de 9000 vastgoedmakelaars in ons land aan het BIV zal moeten melden wat zijn specialiteit is: bemiddelaar, syndicus of rentmeester. Op die manier kunnen er meer specifieke regelingen getroffen worden, bijvoorbeeld wat verplichte bijscholing en verzekering betreft.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...