Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vastgoedmakelaars pleiten voor "starterslening" bij aankoop woning

vrijdag 22 november 2013 15:12
Vastgoedmakelaars pleiten voor "starterslening" bij aankoop woning

“Gezinnen moeten aankoop eerste, eigen woning steeds vaker uitstellen” 

Het Vlaamse woonbeleid moet zwaar inzetten op de ondersteuning van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven. Dat is de boodschap die CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, vrijdag tijdens het grootste vastgoedcongres van het land wil overmaken aan verschillende toppolitici. Drie kwart van de vastgoedmakelaars stelt dagelijks vast dat het aantal jonge gezinnen dat de aankoop van hun eerste woning verplicht moet uitstellen, de laatste tijd gevoelig is toegenomen. “Het CIB Vlaanderen wijst de beleidsmakers dan ook op de noodzaak om bij de evaluatie van het Vlaamse woonbeleid in 2014 zwaar in te zetten op het ondersteunen van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven,” aldus Dajo Hermans, woordvoerder van het CIB.

Eigen inbreng

CIB Vlaanderen zegt zich te scharen achter "de voorzichtige kredietverstrekking van de banken, die cruciaal is om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen", aldus de organisatie. Wel stelt de sector vast dat kopers een almaar langere aanloopperiode nodig hebben om een woning te kunnen kopen. Zeker nu het aandeel van de eigen inbreng belangrijker wordt. Zonder die eigen inbreng lukt het voor 42 procent niet, zo blijkt uit de antwoorden van de bevraagde makelaars.

In een memorandum schuift CIB Vlaanderen het voorstel van de starterslening, een Nederlands concept, naar voor. Die starterslening is "een lening van de overheid, die voor een beperkt bedrag tussenbeide komt om de aankoop alsnog mogelijk te maken". Wie voor de aankoop van een woning van 200.000 euro 180.000 euro kan lenen, zou met dat voorstel voor de resterende 20.000 euro bij de overheid terechtkunnen. "De terugbetaling van de starterslening begint na een periode van drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en aan dezelfde intrestvoet", aldus CIB Vlaanderen.

De vastgoedmakelaars breken daarmee in in de al bestaande sociale leningen, die volgens de CIB "vrij kostenintensief" zijn en waar maar "een beperkt aantal mensen aanspraak op maakt". Daarnaast vraagt de sectororganisatie een hervorming van de woonbonus en een verlaging en vereenvoudiging van de registratierechten.

Reportage

Dat de aankoop van een eerste woning voor jongeren steeds moeilijker is, blijkt ook uit een reportage van Koppen op televisiezender één. Geld lenen bij de bank wordt steeds moeilijker terwijl de groeiende groep steeds langer op zoek is naar een betaalbare woning. “We zitten nu al aan ons 25ste huis. We wonen bij onze ouders om geld te sparen om hopelijk op een dag een huis te kopen,” klinkt het vanuit die groep.

Tijdens het vastgoedcongres op vrijdag 22 november in het Kursaal van Oostende zal dit thema meer dan zeker besproken worden.

(bron: Belga, CIB, Koppen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...