Vastgoedmakelaars tevreden met duidelijkheid over woonbonus

maandag 14 oktober 2019 15:00
Vastgoedmakelaars tevreden met duidelijkheid over woonbonus

Bron: Pixabay

“Niemand dreigt zowel woonbonus als verlaagde registratierechten mis te lopen” 

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) is tevreden dat de Vlaamse regering duidelijkheid heeft geschapen in verband met de afschaffing van de woonbonus. "Door de beslissing valt niemand uit de boot. Wie dit jaar de akte laat verlijden, krijgt de woonbonus. Wie vanaf 2020 de akte tekent, kan de verlaagde registratierechten genieten", klinkt het.

De nieuwe Vlaamse regering besloot om het systeem van de woonbonus vanaf 1 januari stop te zetten en in ruil de registratierechten op de aankoop van een woning te verlagen van 7 naar 6 procent. Omdat voor het toekennen van de woonbonus de datum van het verlijden van de akte geldt en voor het tarief van de registratierechten de datum van het compromis van belang is, dreigden sommige kopers zowel de woonbonus als de verlaagde registratierechten mis te lopen.

Om dat te vermijden heeft Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) een overgangsmaatregel uitgewerkt die vrijdagochtend groen licht kreeg van de regering. Daarbij blijft de datum van de authentieke leningsakte bepalend voor de toekenning van de woonbonus en wordt voor de registratierechten nu ook de datum van de akte aanvaard.

Onzekerheid wegwerken

"We zijn tevreden dat de kogel door de kerk is", reageert BIV-voorzitter Stefaan Leliaert. "Dit schept duidelijkheid voor de consument en kan de onzekerheid weghalen die de laatste weken leefde bij kandidaat-kopers." De vastgoedmakelaars betreuren wel "dat zo'n belangrijke zaken vlug moeten gebeuren waardoor er paniek gezaaid werd bij de consument".

Door de beslissing van de Vlaamse regering valt niemand uit de boot, benadrukt Leliaert. "Wie dit jaar de akte laat verlijden, krijgt de woonbonus. Wie vanaf 2020 de akte tekent, kan de verlaagde registratierechten genieten", zegt hij. "Daarnaast willen we er ook op wijzen dat niet alleen de aankoop via de notaris ervoor kan zorgen dat zaken tijdig worden afgehandeld. De makelaar kan alle nodige documenten opmaken, waardoor enkel de notaris de authentieke akte nog moet verlijden."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...