Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vastgoedmakelaars zijn verplicht solvabiliteit huurders na te gaan

vrijdag 14 juni 2013 13:37
Vastgoedmakelaars zijn verplicht solvabiliteit huurders na te gaan

"Beschermt de huurder tegen potentieel overdreven zware lasten" 

De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) benadrukken woensdag dat ze verplicht zijn de bestendigheid van het inkomen en dus ook de solvabiliteit van een huurder te controleren. "Een dergelijke controle is in geen geval bedoeld om de toegang van zwakke huurders tot de private huurmarkt te bemoeilijken, maar beschermt de huurder tegen potentieel overdreven zware lasten. Deze controle behoort trouwens tot de burgerrechtelijke en deontologische verplichtingen van de vastgoedmakelaar", zo klinkt het in een reactie op berichtgeving in De Standaard en Het Nieuwsblad dat huurders steeds vaker geweigerd worden als ze geen vast werk hebben.

Verplichte controle

Selecteren op basis van solvabiliteit en daarbij de risicovolle aspecten van het inkomen onderzoeken, mag volgens de Vlaamse vastgoedmakelaars niet gezien worden als een vorm van discriminatie, zoals het Centrum van Gelijkheid van Kansen dat stelt. "Hiermee doet de vastgoedmakelaar immers niet meer dan wat van hem verwacht wordt en speelt hij zijn maatschappelijke rol", klinkt het in de reactie. Het gaat er daarbij volgens de vastgoedmakelaars niet enkel om dat de verhuurder "een minimale zekerheid geboden wordt", maar ook "dat de huurder in bescherming genomen wordt wanneer hij van een onrealistisch scenario zou uitgaan".

De vastgoedmakelaars benadrukken wel dat ze een automatische uitsluiting van kandidaat-huurders zonder vast werk niet goedkeuren en dat ze elke vorm van discriminatie uitdrukkelijk afkeuren. Tot slot vragen ze de overheid ook om de inkrimping van het aanbod op de private huurmarkt te bestrijden "via een gedegen en doordacht beleid". 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...