Vastgoedprijzen stijgen met 3 procent tegen eind 2017

dinsdag 29 maart 2016 09:27
Vastgoedprijzen stijgen met 3 procent tegen eind 2017

“Extreem gunstige financieringscondities” 

De Belgische vastgoedmarkt is in vergelijking met onze buurlanden sterk en stabiel. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s vertaalt die situatie zich de komende jaren in licht stijgende vastgoedprijzen. S&P verwacht een stijging van 1 procent in 2016 en nog eens 2 procent in 2017. 2015 was een goed maar geen uitzonderlijk jaar op de woningmarkt. Volgens de Belgische notarissen stabiliseerden de huizenprijzen in 2015, terwijl appartementen wel 1,9 procent duurder werden.

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s worden 2016 en 2017 betere jaren op de Belgische vastgoedmarkt. De verwachte stijging van de huizenprijzen zou het gevolg zijn van “extreem gunstige financieringscondities”. Met andere woorden: dankzij de lage rentes op hypothecaire leningen kunnen de Belgen goedkoop lenen, stijgt de vraag naar koopwoningen en gaan de prijzen dus omhoog.

Vastgoedprijzen in Europa

Elders in Europa voorspelt S&P sterkere stijgingen. Vooral in Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Ierland verwacht het ratingbureau grote prijsstijgingen in 2016, tot wel 5 procent. Ook Nederland zou zijn vastgoedprijzen met wel 3 procent zien stijgen dit jaar.

Dat de huizenprijzen in België minder bruusk groeien, heeft veel te maken met de structuur van onze vastgoedmarkt. De Belgische markt is een echte koopmarkt, en een erg stabiele bovendien. Het Belgische vastgoed heeft de crisis van de afgelopen jaren prima doorstaan – in tegenstelling tot onze buurlanden – en blijft ook nu mooi op peil. In andere landen waren er flinke dalingen en volgen er nu, dankzij het economisch herstel en de lage rentes, sterke stijgingen.

(Bron: Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...