Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in tweede kwartaal

donderdag 20 juli 2017 10:00
Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in tweede kwartaal

“Daling van de gemiddelde prijs zet zich niet voor” 

Na een knikje naar beneden in het eerste kwartaal, zijn de prijzen van woningen en appartementen in het tweede kwartaal opnieuw gestegen. Dat blijkt dinsdag uit de Notarisbarometer.

"De daling van de gemiddelde prijs van woonhuizen die we in het eerste kwartaal van dit jaar noteerden, blijkt zich dus niet door te zetten", stelt Bart van Opstal van de notarissenfederatie. "In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs niet alleen in België, maar ook in de drie regio's."

In Vlaanderen kostte een woonhuis in het tweede kwartaal gemiddeld 264.037 euro, 2 procent meer dan in het eerste kwartaal. De gemiddelde prijs van een appartement steeg met 2,4 procent naar 224.493 euro. Alleen in de provincie Limburg was er telkens een daling. De gemiddelde prijs van een Vlaamse bouwgrond nam met 3,6 procent toe tot 170.588 euro.

Transacties

De Belgische notarissen registreerden 1,4 procent minder vastgoedtransacties in het tweede kwartaal, na een recordaantal begin dit jaar. In Vlaanderen waren er 2,9 procent minder transacties, in Wallonië bleef hun aantal stabiel en in Brussel was er een groei van 5 procent.

Er werden ten slotte 8,4 procent minder hypothecaire kredieten afgesloten. "Het is van eind 2015 geleden dat we een dergelijke terugval kenden", aldus van Opstal. "We merken dat het aantal herfinancieringen afneemt als gevolg van de stijgende rentevoeten. Er zijn ook heel wat beleggers die hun aankoop ook zonder krediet realiseren."

De Notarisbarometer is gebaseerd op de voorlopige verkoopovereenkomsten bij notarissen, waardoor hij de meest recente gegevens voor de Belgische vastgoedmarkt omvat.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...