Vastgoedprofessionals verwachten dat minder gezinnen eigen woning zullen bezitten

vrijdag 25 oktober 2019 12:20
Vastgoedprofessionals verwachten dat minder gezinnen eigen woning zullen bezitten

Bron: Pixabay

“Vooral jongere woningeigenaars zouden andere prioriteiten en voorkeuren hebben” 

De vastgoedsector verwacht dat in de toekomst minder gezinnen een eigen woning zullen bezitten. Dat blijkt uit een enquête van ING België bij 253 vastgoedprofessionals. Vandaag heeft 72 procent van de gezinnen een eigen woning. De vastgoedprofessionals verwachten dat dit de komende tien jaar zal dalen naar 65 procent.

De reden moet voornamelijk gezocht worden bij de betaalbaarheid van residentiële nieuwbouw in de nabije toekomst. Het gaat dan om de prijs van bouwgrond en de kosten gelinkt aan de ecologische bouwnormen. Maar ook een verandering in consumentenvoorkeur (47 procent) wordt aangehaald als reden voor de dalende eigendomscijfers de komende jaren. Vooral jongere woningeigenaars zouden andere prioriteiten en voorkeuren hebben, al toont een enquête bij consumenten volgens ING andere resultaten.

Kleiner wonen

De meerderheid van de ondervraagde vastgoedprofessionals gelooft voorts dat de daling van de oppervlakte van woningen zich zal doorzetten. Kleiner wonen kan in principe de druk op de betaalbaarheid verminderen. Een deel van de consumenten blijkt volgens ING hiertoe bereid voor zover dit hen toelaat om op minder dan 10 minuten van scholen, winkels en diensten te gaan wonen.

De resultaten van de enquête tonen tot slot nog aan dat de sector overtuigd is van de "betonstop" die in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord de naam "bouwshift" kreeg.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...