Vastgoedsector pleit voor evenwichtig debat rond huurwaarborg

donderdag 01 juni 2017 09:00
Vastgoedsector pleit voor evenwichtig debat rond huurwaarborg

“Meer verhuurders over de streep trekken” 

De Vlaamse Confederatie van Immoberoepen (CIB) pleit voor een evenwichtig debat rond de huurwaarborg. Een hogere waarborg van drie in plaats van twee maanden zou immers meer verhuurders over de streep kunnen trekken.

De hogere huurwaarborg maakt deel uit van het ontwerpdecreet van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans, maar stuitte dinsdag op veel kritiek van onder meer armoedeverenigingen. CIB vindt nochtans dat er "zeer gegronde argumenten" zijn pro een meer evenwichtige regeling rond de huurwaarborg. "Voor een gezonde private huurmarkt moeten we bereid zijn om te luisteren naar de bezorgdheden van beide partijen" en dus ook naar de stem van de verhuurder, luidde het.

De Vlaamse vastgoedmakelaars wijzen erop dat een huurwaarborg van twee maanden ruim onvoldoende is om het verhuurrisico te dekken. "Indien de verhuring slecht afloopt, moet de waarborg dienen om zowel huurschade als huurachterstallen te compenseren. Dat is bijna altijd een veelvoud van het bedrag van twee maanden huur."

Woonbeleid

Verhuurders die een slechte ervaring hebben gehad, kiezen er dan ook vaak voor hun pand te verkopen. "Net de minder gegoede huurder is daarvan de dupe. Het aantal betaalbare huurwoningen voor deze categorie slinkt stelselmatig. Als we hiervoor een oplossing willen, moet men vanuit het woonbeleid private verhuurders en investeerders als partners zien."

CIB heeft begrip voor het argument dat een totaal van vier maanden huur (waarborg plus eerste maand, red.) bij aanvang van het contract niet evident is, maar gelooft dat de huurwaarborglening waar minister Homans aan werkt hiervoor een oplossing kan bieden.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...