Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vastgoedsite wil drones inzetten om Belgische huizen te fotograferen

donderdag 13 februari 2014 11:24
Vastgoedsite wil drones inzetten om Belgische huizen te fotograferen

“Sector vraagt dringend duidelijkheid over wetgeving” 

Vastgoedsite Billionhomes, die gegevens van ruim 3 miljoen Belgische woningen verzamelt, wil drones inzetten om huizen te fotograferen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Belang Van Limburg woensdag. De FOD Mobiliteit en de privacycommissie hebben grote twijfels.

Billionhomes plaatst informatie van Belgische woningen online, ook als die niet te huur of te koop zijn. De beheerders van de website willen binnen de drie maanden zes onbemande vliegtuigjes inschakelen om onaangekondigd woningen te fotograferen.

De FOD Mobiliteit wijst erop dat drones in het Belgisch luchtruim enkel zijn toegestaan voor testvluchten, wetenschappelijke doeleinden en zaken van openbaar nut. "Voor commerciële doeleinden mag het niet", zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere. 

Vastgoedsector

Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) is wantrouwig, en was de website al juridisch aan het onderzoeken. "Die website neemt ook zomaar immozoekertjes over zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte is. Die instemming vinden we ook bij het gebruik van drones belangrijk. Die worden in de sector al gebruikt, maar nooit zonder medeweten van de huiseigenaar", zegt Dajo Hermans van de CIB in Het Laatste Nieuws.

Het gebruik van drones wordt momenteel in Amerika al sterk toegepast en is sinds enkele maanden ook in België een hype. In principe kan iedereen zo’n drone, of onbemand vliegtuig aanschaffen en er vervolgens een camera op monteren. Uit gesprekken met huizenkopers en makelaars in Amerika blijkt dat dit alvast een toegevoegde waarde kan creëren, maar een eenduidige wetgeving is er niet. De vraag rijst dus meer dan ooit hoe het nu precies zit met de privacywetgeving hieromtrent. Drones worden gebruikt in de immobiliënsector, voor documentaires of bij het controleren van de zonnepanelen op uw dak. De sector vraagt dringend duidelijkheid.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...