Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vastgoedtransacties in Vlaanderen licht gedaald na hervorming woonbonus

dinsdag 10 maart 2015 13:00
Vastgoedtransacties in Vlaanderen licht gedaald na hervorming woonbonus

“Vlaamse vastgoedmarkt houden wel stand” 

Sinds de hervorming van de woonbonus op 1 januari, gaat het minder hard op de Vlaamse vastgoedmarkt. Terwijl er in januari nog een lichte stijging (+0,1 procent) van het aantal verkoopscompromissen bij de notaris was, daalde het aantal transacties in februari met 0,9 procent in Vlaanderen. Dat blijkt uit de jongste Notarisbarometer. Volgens de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat houdt de Vlaamse vastgoedmarkt wel stand sinds de invoering van de hervormde woonbonus.

De notarissen staan aan het begin van het verkoopproces en hebben dus als eerste zicht op de evoluties op de vastgoedmarkt. Volgens Bart Van Opstal van de notarisfederatie was er in januari en februari "een stabilisatie van de markt". "Mijn conclusie is dat de terugval die velen verwacht hadden in Vlaanderen na de piek eind 2014 en met de hervormde woonbonus, er niet gekomen is. De cijfers bevestigen dat niet."

Eind 2014, dus de laatste maanden met de oude, meer voordelige regeling van de woonbonus, was er een piek in Vlaanderen van de vastgoedtransacties. Een terugval begin 2015 was er volgens Van Opstal dus niet.

Gewesten

Ook het verschil met Wallonië is een teken dat de woonbonus speelt, klinkt het. Er is immers een opmerkelijk groot verschil met de Waalse vastgoedmarkt, waar het aantal verkopen boomt. In januari was er al een toename van het aantal transacties met 11 procent en in februari ging het om een stijging met 10,2 procent. Net als in Brussel is de woonbonus er vooralsnog onveranderd gebleven. In Brussel was er een groei van het aantal transacties in februari met 2,5 procent. Normaal zijn de evoluties in de drie gewesten vrij gelijkaardig. In de twee laatste gewesten is de woonbonus vooralsnog onveranderd gebleven.

Vorige maand meldde de notarisfederatie nog dat de uitzonderlijk lage rente de lagere woonbonus in Vlaanderen nagenoeg compenseert. De rente staat vandaag nog altijd erg laag. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...