Vastgoedtransacties leiden onvoldoende tot grondige renovatiewerken

dinsdag 24 januari 2017 10:00
Vastgoedtransacties leiden onvoldoende tot grondige renovatiewerken

“Op die manier zal Vlaams woningpatrimonium tegen 2050 nooit volledig gerenoveerd raken” 

Alhoewel het Belgisch Notariaat op de Vlaamse vastgoedmarkt voor 2016 een groot aantal transacties heeft vastgesteld, blijft het aantal grondige renovaties van woningen ter plaatse trappelen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zullen we er op die manier nooit toe komen dat het Vlaamse woningpatrimonium tegen 2050 volledig gerenoveerd geraakt.

De vergunningen voor grondige woningrenovaties kennen de laatste jaren slechts zeer beperkte schommelingen. Het ene jaar stijgen zij met 3 à 4% en het andere jaar dalen zij met 3 à 4%, zoals in 2016. De algemene tendens is een status-quo. Als deze tendens zich de komende jaren doorzet, zullen wij tegen 2050 nooit tot een veel energiezuiniger woningpatrimonium komen. Dat is nochtans de ambitie van de Vlaamse regering.

Renovatiebonus

Uit eerder onderzoek van de VCB is gebleken dat de overdracht van een woning het sleutelmoment vormt om tot een renovatie over te gaan. Maar de Vlamingen hebben de lage rente tot nu toe vooral gebruikt om woningen aan te kopen en nog onvoldoende om die te renoveren. Met het hoge aantal transacties in 2016 hoopt de VCB dat nieuwe steunmaatregelen, zoals de renovatiebonus, zullen aanslaan.

Mede-eigendom

Tegelijk zijn nieuwe maatregelen nodig. Met name om het aantal grondige renovaties in oudere appartementen in mede-eigendom te stimuleren is dringend nieuw wetgevend werk vereist. Om mede-eigenaars ertoe aan te zetten de bouwschil van deze appartementen grondig aan te pakken en ze bijvoorbeeld collectief te laten na-isoleren bestaan er momenteel twee hinderpalen: enerzijds de 3/4de meerderheid die daarvoor nodig is in de algemene vergadering van mede-eigenaars en anderzijds het gebrek aan financiële instrumenten waarover de mede-eigenaars beschikken om die investeringen te laten uitvoeren.

(Bron: CIB Vlaanderen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...