VCB pleit voor verplichte energierenovatie bij aankoop woning

maandag 11 april 2016 13:45
VCB pleit voor verplichte energierenovatie bij aankoop woning

“Jaarlijks wisselen ongeveer 80.000 woningen van eigenaar” 

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wil dat mensen die een bestaand huis kopen, verplicht worden om de woning energiezuiniger te maken. "Op die manier zal tegen 2050 90 procent van het Vlaamse woningpatrimonium gerenoveerd zijn", klinkt het zondag in een persbericht.

Volgens de VCB renoveren ongeveer drie op de vier kopers hun nieuwe woning binnen de drie jaar na de aankoop. "De aankoop van een bestaande woning is een cruciaal moment om de woning te renoveren", stelt de confederatie. "Van dit kantelmoment moet worden gebruikgemaakt om de nieuwe eigenaars ertoe te verplichten de woning ook grondig energiezuiniger te maken."

Jaarlijks wisselen ongeveer 80.000 woningen van eigenaar. Met zo'n verplichting tot energierenovatie zou het renovatieritme stijgen van 0,7 procent naar 3,4 procent per jaar. Dat betekent volgens de VCB dat "tegen 2050 90 procent van de 2,9 miljoen woningen in Vlaanderen naar een E-peil van 60 en lager zou dalen. "De maatschappelijke kost van deze maatregel zal beperkt zijn omdat de renovatieplicht wordt verbonden aan een verkoop, wat sowieso een natuurlijk renovatiemoment is", aldus de VCB.

Renovatiepact

Om een en ander mogelijk te maken, moeten kopers wel meer inzicht krijgen in de noodzakelijke investeringskosten van de woning waarin ze geïnteresseerd zijn, voegt de Vlaamse Confederatie Bouw toe. "Vandaag gebeurt het te vaak dat kopers tegen elkaar opbieden voor bestaande woningen die heel veel energie verbruiken. Zij beseffen onvoldoende de investeringen die nodig zijn om de energiefactuur omlaag te krijgen."

In het Vlaams renovatiepact staat de doelstelling dat bestaande woningen tegen 2050 een E-peil van maximaal 60 zouden moeten hebben, maar de VCB gelooft niet dat dat zal lukken met alleen sensibilisering en subsidiëring.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...