Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Veel bedrijven werken door tijdens het bouwverlof

woensdag 03 juli 2013 16:36
Veel bedrijven werken door tijdens het bouwverlof

“Achterstand door winterverlet compenseren” 

Heel wat bedrijven in de bouwsector zullen dit jaar doorwerken tijdens het bouwverlof om hun achterstand in te halen. Bij de Vlaamse Confederatie Bouw, dat de grotere bouwbedrijven vertegenwoordigt, zal zowat een derde gedeeltelijk doorwerken om de achterstand door de vele dagen winterverlet te compenseren. Bij Bouwunie, die bouw-kmo's vertegenwoordigt, gaat zelfs 60 procent doorwerken. Dat melden beide organisaties dinsdagavond.

Project afwerken

Bij Bouwunie vulden 536 leden de enquête in. Zestig procent gaat doorwerken, 8 procent weet het nog niet zeker. "In 90 procent van de gevallen gaat het om de zaakvoerder die verder werkt, bij 24 procent ook de werknemers." Zowat de helft geeft als reden op dat ze de opgelopen achterstand willen inhalen en/of een specifiek project willen afwerken.”

Aan de enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw gaven zowat 400 bedrijven gehoor. Door de lange winter heeft meer dan de helft van de aannemers meer dan vier weken vertraging opgelopen. Een kwart had drie tot vier weken vertraging. Zeventachtig procent had de voorbije winter meer problemen dan anders.

Organisatie

De sluiting wegens jaarlijkse bouwvakantie is een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken, licht de Bouwunie toe. Een collectieve regeling biedt vooral voordelen op vlak van organisatie en timing, ook naar andere bedrijven en toeleveranciers toe. Het bouwverlof start in juli, maar de exacte startdatum verschilt per regio. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel-Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 3 juli met vakantie. Voor de regio's Antwerpen, Mechelen en Leuven start de bouwvakantie op 8 juli. In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen op 15 juli, met uitzondering van de kantons Hamme en Lokeren die pas op 23 juli met vakantie vertrekken. De bouwbedrijven uit West-Vlaanderen hebben de keuze tussen de periode vanaf 15 juli of die vanaf 22 juli. In Brussel-Halle-Vilvoorde is er vier weken bouwverlof, in de overige regio's drie weken.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...