Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Veel huizen & appartementen verkocht in tweede kwartaal 2013

donderdag 11 juli 2013 13:43
Veel huizen & appartementen verkocht in tweede kwartaal 2013

Er werden in het voorbije kwartaal het hoogst aantal vastgoedtransacties gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar, zo meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat via de Notarisbarometer.

Ten opzichte van een jaar geleden stegen de transacties met 0,6 procent, een stijging die zuiver in Vlaanderen te situeren is. De prijzen bleven "stabiel".
Het gaat om de meest recente cijfers omdat de notarissenfederatie de statistieken verzamelt op het moment van de voorlopige verkoopovereenkomst, dus enkele maanden voor de ondertekening van de eigenlijke akte. Maart was nog "relatief rustig", maar het tweede kwart was "sterk en stabiel", klinkt het in het persbericht. In vergelijking met het eerste kwart is er een stijging met 2 procent. Het eerste semester scoort wel 0,7 procent lager wat het aantal transacties betreft dan de eerste zes maanden van 2012, toen er een "uitzonderlijk hoog" eerste kwart was.
De stijging met 0,6 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal is toe te schrijven aan Vlaanderen (+2,8%). Brussel en Wallonië dalen immers met respectievelijk 1,8 procent en 2,6 procent. Alle Waalse provincies dalen, in Vlaanderen scoort enkel Limburg negatief.
De gemiddelde prijs voor een Belgisch woonhuis "bleef zo goed als stabiel", met een stijging van 1 procent op jaarbasis tot 230.818 euro. In Vlaanderen is dat +1,4 procent tot 250.200 euro. Brussel noteert een daling met 2 procent tot 413.883 euro, in Wallonië is er kleine stijging met 0,1 procent tot 171.410 euro. Als de eerste zes maanden van dit jaar vergeleken worden met die van 2012, stijgen wel alle prijzen in de drie gewesten.
De prijs van een appartement steeg op een jaar tijd met 1,3 procent tot 201.426 euro. In Vlaanderen is de stijging iets groter met +1,9 procent tot 203.159 euro. De appartementenprijzen daalden in de hoofdstad met 2,3 procent, ten zuiden van de taalgrens met 2,2 procent. Het eerste semester vergeleken met dat van 2012, levert wel een ander beeld op: een nulgroei in Vlaanderen, +1,4 procent in Wallonië en +2,8 procent in Brussel.
Overigens kwam ook de Europese statistiekdienst Eurostat donderdag met vastgoedcijfers. In het eerste kwartaal daalden de woningprijzen, op jaarbasis, gemiddeld met 2,2 procent in de eurozone. Voor ons land geeft Eurostat hier een stijging met 0,8 procent.
(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...