Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor dienstverleners in de bouw

maandag 30 april 2018 11:00
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor dienstverleners in de bouw

“Bescherming tegen gebreken door foutieve adviezen of opmetingen” 

Landmeters, studiebureaus, veiligheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouw zullen in de toekomst over een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering moeten beschikken. De ministerraad keurde daarover vrijdag een ontwerp van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en minister van KMO’s Denis Ducarme (MR) goed.

Aannemers, architecten en dakdekkers moeten, volgens een vorig jaar goedgekeurde wet, al verplicht een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die de consument beschermt tegen fouten die te maken hebben met stabiliteit, soliditeit of waterdichtheid. Voor andere dienstverleners, zoals studiebureaus, energie-experten of landmeters, gold zo'n verplichting niet.

Consument beschermen

Nochtans is hun rol de jongste decennia sterk gegroeid. Nu komt er ook voor hen een aansprakelijheidsverzekering. Die moet de consument beter beschermen tegen problemen of gebreken die het gevolg zijn van foutieve adviezen of opmetingen. Beide wetten zouden per 1 juli van kracht worden.

Beroepsverenigingen van architecten zijn reeds lang vragende partij voor een verzekering van beroepsaansprakelijkheid voor alle bouwpartners. Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) vindt wel dat er nog veel onduidelijkheden zijn en dat het vrijdag goedgekeurde wetsontwerp "een gemiste kans" is om de hiaten uit het eerste wetsontwerp weg te werken. "Voorlopig is nog niet duidelijk welke aannemers op een werf wel en welke niet verzekerd moeten zijn", klinkt het bij NAV. "Wat is de verantwoordelijkheid van de architect indien een aannemer een fout maakt op een werf waarvoor hij zich niet heeft laten verzekeren?", vraagt de vereniging zich af.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...