Vijf tips om je huis echt groener te maken

maandag 21 november 2016 10:00
Vijf tips om je huis echt groener te maken

“Redelijk eenvoudig te installeren, zelfs in bestaande woningen” 

Met deze vijf tips om je huis echt groener te maken bespaar je op je energiefactuur. Zonnepanelen, zonneboilers, duurzame isolatie, een pellet kachel, een regenwaterput,...: er bestaan tal van technologieën die je woning een stuk groener maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu. Deze technologieën hebben ook een positieve invloed op je energiefactuur. Hieronder vind je de belangrijkste technologieën op een rijtje. Meestal zijn ze trouwens ook redelijk eenvoudig te installeren, zelfs in bestaande woningen.

Een zonneboiler

Een klassieke boiler vreet energie voor het verwarmen van het water: elke keer dat je warm water gebruikt, kost dat geld. En dat terwijl het ook anders kan: een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon voor het verwarmen van het water. Dat kan rechtstreeks of dat kan door energie opgewekt door zonnepanelen te gebruiken. Een zonneboiler kan niet altijd voldoende water verwarmen voor een heel gezin, en wordt daarom vaak gecombineerd met een backup-systeem.

Zonnepanelen

Je ziet ze tegenwoordig op heel wat daken liggen: zonnepanelen. Logisch: ze zijn eenvoudig te installeren en ze leveren het hele jaar door energie. Veelal kunnen ze niet voldoende elektriciteit leveren voor een heel gezin, maar je bespaart er toch al gauw een derde mee op je energiefactuur.

Warmtepompen

Nog redelijk nieuw, maar toch al razend populair bij nieuwbouwprojecten: warmtepompen. Ze verwarmen én verkoelen je woning en doen dat op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht, uit het water of uit de grond, afhankelijk van het type.

Een regenwaterput

In Vlaanderen verbruiken we gemiddeld 110 liter water per persoon per dag. Dat is behoorlijk veel en je waterverbruik naar beneden halen kan een serieuze invloed hebben op je waterfactuur. Een van de meest eenvoudige manieren om dat te doen, is gebruik maken van een regenwaterput. Het water uit de regenwaterput kun je gebruiken om het toilet door te spoelen en voor de kraantjes buiten. Uiteraard moet het leidingnetwerk van de regenwaterput wel duidelijk gescheiden zijn van je andere waterleidingen.

Een programmeerbare thermostaat

Heb je nog een oude thermostaat, die je niet kunt programmeren? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Veelal zijn ze zeer eenvoudig te vervangen door een programmeerbare thermostaat. Doordat je de thermostaat kunt programmeren, is het nooit te warm of te koud in huis. Bovendien staat de verwarming nooit nodeloos te draaien, waardoor je een hoop energie kunt besparen.

(Bron: Voorlichtingsburowonen.nl)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...