woensdag 07 december 2016 15:43
“Diverse gedaantes voor vastgoedinvesteringen”
Vastgoed, een van de populairste disciplines onder investeerders, kent heel wat verschillende vormen. Spreekt vastgoed jou aan maar weet je niet welk type het best past bij jouw profiel? Lees dan even mee over de verschillende vormen van investeren in vastgoed.
Vastgoedinvesteringen kunnen heel wat gedaantes aannemen. Papieren vastgoedinvesteringen zorgen er zelfs voor dat het geen fysieke producten hoeven te zijn. De vormen van investeren in vastgoed die we hier voor jou oplijsten, zijn echter wel tastbare constructies.
Woning voor de huurmarkt
Doorgaans de meest gekozen optie: het kopen van een woning en aanbieden op de huurmarkt. Doel is het pand lang in portefeuille te houden. Zo kunnen de huuropbrengsten en de uiteindelijke meerwaarde van het pand jouw een goede investering bieden. Denk vooral goed na over die huuropbrengsten: hoeveel kan je verwachten? Is dit wel de goede locatie voor zo’n type pand? Hou je voldoende rekening met alle kosten? Vergeet je de vermogenswinstbelasting niet af te houden van jouw rendement? De huurmarkt correct inschatten is geen sinecure. Bovendien kan het best tijdrovend zijn om nieuwe huurders te vinden. Aankloppen bij een gespecialiseerde makelaar kan jouw tijd en geld besparen. Overweeg ook hier of de kosten opwegen tegenover de opbrengsten.
Appartement voor de huurmarkt
Net zoals voor een woning geldt ook voor een appartement dat de locatie van doorslaggevend belang is. Kopers van appartementen met investeringsdoeleinden houden echter ook rekening met de demografische shift in België. Gezinnen worden alsmaar kleiner, huisvesting steeds duurder. Hierdoor ontstaat een grotere vraag naar appartementen.
Studentenkoten - en residenties
Kopen verkiezen boven huren: mocht je het omgekeerde prefereren dan ben je als investeerder niet goed bezig. Ideale belegging voor jonge ouders, of ouders van tienerkinderen ongeacht de leeftijd: de aankoop van een studentenkot, studentenkamer of studentenstudio. Hoe je het ook wil noemen, een studentenonderkomen is een veilige investering. Maar ook hier: let goed op de locatie. Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven zullen vast nog een tijd studentensteden blijven, maar geldt dit ook voor Oostende en Diepenbeek?
Serviceflats of seniorenresidenties
Ook dit is een investering die volgt uit de demografische veranderingen. Belgen worden steeds ouder en de oudere generatie worden dus met steeds meer. Ook zij zullen een onderkomen zoeken wanneer het niet meer gaat om thuis te wonen. De markt van de serviceflats kent al enige tijd een hausse. Particuliere investeerders worden langzaam warm voor dit soort initiatieven.
Bij dit soort van vastgoedinvestering is de locatie ondergeschikt. Hier primeert het type: is er bijvoorbeeld mogelijkheid tot verpleeghulp? Wat is voor rekening van de beheerder en wat voor rekening van de eigenaar? Is het gebouw van goede kwaliteit? Wil je hier eventueel later zelf komen wonen?
Vakantiewoning of recreatief vastgoed
Een appartement kopen aan de Belgische kust of een bungalow in de Ardense bossen, zijn zeer populaire vastgoedinvesteringen. Goedkoop op reis of even ontsnappen aan de dagelijkse drukte en toch een huuropbrengst opstrijken. Let wel op: de huuropbrengsten zijn geen zuivere winst op jouw vastgoedinvestering. Je houdt best rekening met bijkomende kosten en de nodige taksen. Toch loont een investering in een vakantiewoning beslist de moeite.
(Bron: Home & Trends Magazine)