Vlaams-Brabant maakt meest gebruik van achterpoort aansnijding woonuitbreidingsgebieden

dinsdag 13 maart 2018 13:00
Vlaams-Brabant maakt meest gebruik van achterpoort aansnijding woonuitbreidingsgebieden

“Meer nieuwe woningen dan in alle andere provincies samen” 

Van alle Vlaamse provinciebesturen heeft de Vlaams-Brabantse deputatie de afgelopen twee jaar veruit de meeste aanvragen goedgekeurd voor een "principieel akkoord"(PRIAK) om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. Dat blijkt uit een bevraging door Apache.

De onderzoekssite citeert experten zoals Antwerpse hoogleraar Stedenbouw Guy Vloebergh die ervoor pleiten om dit "achterpoortje" voor woonuitbreidingsgebieden te sluiten. Terwijl de deputaties van Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg de afgelopen twee jaar telkens nog één PRIAK-aanvraag inwilligde en Oost-Vlaanderen twee, werden in Vlaams-Brabant in 2016 drie en in 2017 vier aanvragen ingediend. Deze zeven aanvragen waren in Vlaams-Brabant goed voor 221 nieuwe woningen in 2016 en 83 in 2017, veel meer dan in alle provincies samen.

Afwijkingen stoppen

Bij de beoordeling van aanvragen baseert Vlaams-Brabant zich volgens Apache sinds drie jaar op een beleidskader en bijhorend stappenplan. "Zo'n principieel akkoord is een beoordeling. En als de beoordelende overheid daar op een inhoudelijk sterke manier mee omgaat is dat een beleid zoals je ieder ander beleid kan uittekenen", aldus Tom De Bruyn van de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie Vlaams-Brabant.

In haar doctoraatsonderzoek pleitte Christine Clits (Universiteit Antwerpen) er in 2016 al voor om het gebruik van dit instrument grondig bij te sturen of af te schaffen. Ook Groen diende eind 2017 nog een resolutie in om dit "achterpoortje" te sluiten. "Als de minister het Beleidsplan Ruimte au sérieux neemt, kan ze niet anders dan dit soort van afwijkingen stoppen. Hoe langer men wacht hoe meer van die gebieden aangesneden worden", beaamt professor Guy Vloebergh (UA).

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...