Vlaams-Brabant registreert als eerste digitale aanvraag voor omgevingsvergunning

donderdag 16 maart 2017 14:00
Vlaams-Brabant registreert als eerste digitale aanvraag voor omgevingsvergunning

“Stedenbouwkundige en milieuvergunning verenigen en vervangen” 

De provincie Vlaams-Brabant heeft naar eigen zeggen als eerste bestuur in Vlaanderen een digitale aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning geregistreerd. Vlaams-Brabant startte al twee jaar geleden met de ontwikkeling van de nodige software. De eerste aanvraag was afkomstig van een bedrijf in Zaventem.

Op 23 februari trad de nieuwe Vlaamse wetgeving betreffende de omgevingsvergunning in voege, die de stedenbouwkundige en milieuvergunning verenigt en vervangt. De aanvragen worden gecentraliseerd in het Vlaamse omgevingsloket en vervolgens voor behandeling doorgestuurd naar het bevoegde bestuur. In tegenstelling tot vroeger moet er nu slechts één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. De provincie Vlaams-Brabant is als eerste in staat om deze vergunning digitaal te registreren en vervolgens te behandelen en af te werken.

Experimentele fase

De bevoegde gedeputeerde Tie Roefs (Groen) wijst er echter op dat de communicatie met het Vlaams omgevingsloket nog mank loopt omdat dit nog in een experimentele fase verkeert. In een blog stelt Roefs "dat er op dit Vlaams omgevingsloket functionaliteiten ontbreken die noodzakelijk zijn voor de besluitvorming op gemeentelijk en provinciaal niveau. Zo is het onmogelijk om de indiening van een beroepsschrift of bijstelling van milieuvergunningsvoorwaarden te testen. Het loket signaleert ook niet wanneer een dossier nog gewijzigd werd na het downloaden", aldus de gedeputeerde.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...