Vlaams Parlement zet licht op groen voor hervorming registratierechten

maandag 14 mei 2018 13:00
Vlaams Parlement zet licht op groen voor hervorming registratierechten

“Meer mensen de kans geven om eigen woning te kopen” 

Het Vlaams Parlement heeft vorige week woensdag het licht op groen gezet voor de hervorming van de registratierechten. Op die manier kan de verlaging van koopbelasting ingaan op 1 juni. Oppositiepartijen Groen en sp.a onthielden zich bij de stemming, oppositiepartij Vlaams Belang keurde het decreet mee goed met de meerderheid.

Eind 2017 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van de registratierechten die men moet betalen bij de aankoop van een woning. Het standaardtarief gaat daarbij van 10 naar 7 procent en voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro.

Hervorming

Die vrijstelling komt overeen met een korting van 5.600 euro. Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen een eigen woning of appartement te kopen.

In afwachting van de effectieve start van de hervorming leken mensen de aankoop van vastgoed wel uit te stellen. Zo was er bijvoorbeeld in februari een daling in vastgoedtransacties van 7,9 procent.

De regering heeft spoed gezet achter de goedkeuring van de hervorming. Ze gaat effectief van start op 1 juni. "Wie zijn of haar aankoop uitgesteld heeft mag op twee oren slapen: vanaf 1 juni zal wie een eigen huis of appartement koopt minder belastingen betalen. Zo willen we meer mensen de kans geven een eigen woning te kopen", zegt minister van Financiën Bart Tommelein

Lees ook:
(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...