Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaams regeerakkoord - Makelaars verwachten prijscorrectie met 5 procent

donderdag 24 juli 2014 15:27
Vlaams regeerakkoord - Makelaars verwachten prijscorrectie met 5 procent

“Komende maanden nog een opstoot op de vastgoedmarkt” 

De hervorming van de woonbonus zal voor een negatieve druk zorgen op de particuliere vastgoedmarkt. "Een prijscorrectie van vijf procent is heel reëel", aldus Iain Cook, ceo van makelaarsnetwerk ERA Belgium.

Cook rekent voor. "De gemiddelde woningprijs is 230.000 euro. Wie op twintig jaar afbetaalt aan 3 procent, betaalt maandelijks 1.272 euro. De hervorming van de woonbonus kost die koper 1.300 euro per jaar. Dat betekent dat hij maandelijks zo'n honderd euro minder kan besteden aan zijn aflossing, dus zowat 1.164 euro. Dat brengt de kost van de woning op 210.000 in plaats van 230.000. In theorie geeft dat dus een prijscorrectie van 8,5 procent".

Systeem woonbonus

Rekening houdend met inflatie en normale prijsstijgingen, vindt hij een prijscorrectie van 5 procent heel reëel. Die correctie zal wel uitgesmeerd worden over verschillende jaren.

Cook verwacht voor de komende maanden nog een opstoot op de vastgoedmarkt. Kopers zullen willen profiteren van het oude systeem van de woonbonus. De eerste zes maanden van 2015 zullen verkopers een slechte zaak doen. "Kopers gaan afwachten. Ze gaan de kat uit de boom kijken of de prijscorrectie er effectief komt".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...