Vlaamse bouwondernemers positief over 2019

dinsdag 29 januari 2019 13:00
Vlaamse bouwondernemers positief over 2019

Bron: Pixabay

“Orderboekjes zijn goed gevuld” 

De Vlaamse bouwondernemers schatten 2019 positief in. Dat blijkt dinsdag uit de bouwbarometer van Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. De barometer stijgt in het vierde kwartaal van 2018 tot 100,8 indexpunten. Dat brengt het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2018 op 100,6. Duidelijk beter dan de gemiddelden van de vorige jaren, klinkt het.

Vooral het werkvolume zit goed, zeggen de Vlaamse bouwondernemers: 29 procent van de Vlaamse bouwbedrijven had in het 4de kwartaal meer werk dan in het derde kwartaal van 2018, 15 procent had minder werk. Voor de toekomst verwacht 28 procent meer werk en 14 procent minder. De orderboekjes zijn goed gevuld. Drie op de vier Vlaamse bouwondernemers hebben tot 6 maanden werk, 15 procent 6 tot 9 maanden en 9 procent heeft werk voor meer dan 9 maanden.

Concurrentie

Enkel over de nog altijd scherpe concurrentie zijn ze niet tevreden. Om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bouwbedrijven is een lastenverlaging volgens Bouwunie noodzakelijk. "Deze is beloofd maar nog niet correct ingevoerd. Onze hoop om dit snel ingevoerd te krijgen, ligt volledig in handen van het federaal parlement", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De bouwbedrijven verwachten voorts serieuze moeilijkheden in hun zoektocht naar geschikt personeel. Acht op de tien zeggen dat dit zeer problematisch tot quasi onmogelijk is. De arbeidsmarkt is en blijft krap. Technisch geschoolde werknemers zijn erg gegeerd, ook in de bouwsector.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...