Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaamse gemeenten verkopen privégegevens aan commerciële bedrijven

dinsdag 10 september 2013 09:53
Vlaamse gemeenten verkopen privégegevens aan commerciële bedrijven

"Lijsten met persoonsgegevens verkopen aan bedrijven kan niet" 

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) erkent dat steden en gemeenten geen lijsten met persoonsgegevens van inwoners mogen doorverkopen aan commerciële bedrijven. "Dat is inderdaad in strijd met de privacywetgeving", zegt Marian Verbeek van de VVSG. De vereniging bevestigt daarmee de kritiek van de Privacycommissie in De Standaard en Het Nieuwsblad. De VVSG zegt dat het de steden en gemeenten daarover al meermaals heeft geïnformeerd. Hoeveel en welke steden en gemeenten toch lijsten met persoonsgegevens doorverkopen, kan de VVSG niet zeggen. De Oost-Vlaamse gemeente Destelbergen geeft alvast toe dat het informatie over bouwvergunningen tegen betaling heeft doorgespeeld aan bedrijven. "We zijn in de fout gegaan. We zullen het advies van de privacycommissie grondig bekijken en waar nodig het gevoerde beleid aanpassen", stelt het gemeentebestuur van Destelbergen.

Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen adresgegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven. Vooral informatie over burgers die net een bouwvergunning verkregen hebben, blijkt populair, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. "Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur", hekelt de Privacycommissie. Gemeenten mogen geen gegevens doorspelen die gebruikt zullen worden voor directe marketing, stelt de commissie.

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) erkent die kritiek. "Er is inderdaad openbaarheid van bestuur. Iedereen heeft dus het recht om op de gemeente een openbare document, zoals een bouwvergunning, te komen inkijken en die openbare gegevens over te schrijven. Maar er zijn ook gemeenten die zelf lijsten aanleggen met persoonlijke gegevens van inwoners en dat kan niet volgens de wet op de privacy", legt Marian Verbeek van de VVSG uit.

In de fout gegaan

Destelbergen is één van de gemeenten die de praktijk toepast. Tegen een vergoeding van 25 euro per maand speelt de gemeente informatie over goedgekeurde bouwvergunningen door aan twee bedrijven die naar die gegevens vragen. Volgens de gemeente was er vroeger een clausule waardoor eerst aan de kandidaat-bouwers om toelating werd gevraagd, maar die clausule is "om nog onduidelijke redenen ooit weggevallen van het aanvraagformulier". "Sindsdien worden de gegevens van alle bouwvergunningen doorgegeven zonder vooraf toelating te vragen aan de kandidaat-bouwers".

De VVSG informeerde de steden en gemeenten eerder al dat dergelijke praktijken niet kunnen. Zo verscheen er in 2009 ook een artikel over de kwestie in het tijdschrift LOKAAL. De organisatie is wel van plan de boodschap nog eens te herhalen. Zo zal de kwestie aan bod komen in de volgende VVSG-nieuwsbrief.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...