Vlaamse gezinnen renoveren weer massaal hun woning

dinsdag 06 februari 2018 11:59
Vlaamse gezinnen renoveren weer massaal hun woning

“Veel vraag naar zonnepanelen en veranda’s” 

Na een kalmere periode eind 2017 zijn de Vlamingen in januari 2018 weer massaal aan het renoveren. Volgens de bouwbarometer van Bobex, de online marktplaats, is er zelfs een groei van 28 procent tegenover begin vorig jaar en zelfs 45 procent in vergelijking met begin 2015.

Bobex is een online marktplaats die particulieren en bedrijven helpt om snel en betrouwbaar de juiste leverancier of vakman te vinden. Gebruikers sturen er gratis hun offerteaanvragen uit. Bobex voert een diepgaande kwaliteitscontrole uit en gaat de vraag matchen met de gepaste leveranciers, die dan uitgenodigd worden om contact op te nemen voor een afspraak en een offerte. Gezien de Bobex marktplaats een trefpunt is van vraag en aanbod, is het doorgaans een goede graadmeter voor het consumentenvertrouwen.

Na een sterke groei van de vraag in de diverse bouwsectoren in 2016 bleef de vraag verder stijgen tot de zomer van 2017. De groei vertraagde in het derde trimester en daalde zelfs in het laatste trimester van 2017. Maar sinds 1 januari zijn de Vlamingen weer onverwachts positief en zijn ze massaal op zoek naar specialisten om hun woning te laten renoveren of te verfraaien.

Grijs weer, maar toch veel vraag naar zonnepanelen en veranda’s. Door het aanhoudende regenweer van de laatste twee maanden is er uiteraard heel wat vraag voor vochtbestrijding. Niettemin is de vraag slechts met 6 procent gestegen in vergelijking met begin 2017. Ook ramen en deuren en condensatieketels, typisch winterse producten, deden het beter en stegen met respectievelijk 41 en 53 procent t.o.v. vorig jaar. Wat verder wel opmerkelijk is, is dat de zonnepanelen en veranda’s een fenomenale groei kenden van respectievelijk 38 en 97 procent tegenover vorig jaar. Energiebewuste producten zoals zonnepanelen zitten duidelijk weer in de lift, maar de Vlaamse gezinnen willen ook hun huis verfraaien met een nieuwe veranda. Ook zijn de waterverzachters erg in trek met een toename van 23 procent in Vlaanderen.

Minder vraag naar isolatie na wegvallen subsidies

Na het wegvallen van de isolatiesubsidies eind 2016 kreeg de isolatiemarkt het moeilijker in 2017. Veel isolatiespecialisten klaagden over de dalende vraag, voornamelijk degene die massaal geïnvesteerd hadden om de verwachte piek van eind 2016 te kunnen bedienen. De isolatiemarkt bleef echter ook in januari dit jaar relatief kalm in vergelijking met de andere bouwsectoren. Ook warmtepompen en pelletkachels kennen nog maar relatief weinig succes in Vlaanderen.

Recordaantal aanvragen

Januari 2018 was een recordmaand voor Bobex. Jean-Louis Van Marcke, gedelegeerd bestuurder bevestigt dit: in januari hebben we 25.000 opdrachten verwerkt op de marktplaats. En in februari verwachten we hetzelfde aantal. Veel gezinnen willen hun woning renoveren en hebben hiervoor duidelijk hun weg gevonden op het internet. Datingsites dienen niet enkel meer om een partner te vinden, je kan er ook je vakman of installateur ontmoeten!?

Waalse gezinnen renoveren nog meer

Ook in Wallonië ziet Bobex een forse groeitendens in de renovatiemarkt. Met 53 procent is de Waalse groei zelfs nog sterker dan de Vlaamse (28 procent). Dit lijkt op een inhaalbeweging, daar de groei een jaar eerder beperkt was op de Waalse markt. Het aanbod, met name het aantal actieve aanbieders, is er veel meer geconcentreerd dan in Vlaanderen. Ook de Nederlandse markt ging er sterk op vooruit in de eerste maand van 2018. Maar dit heeft deels te maken met het feit dat Bobex er nog jonger is, en nog geen gevestigde waarde is zoals in België.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...