Vlaamse klimaattop debatteert over rol ruimtelijke ordening bij opwarming aarde

dinsdag 19 april 2016 17:59
Vlaamse klimaattop debatteert over rol ruimtelijke ordening bij opwarming aarde

“We moeten dichter bij elkaar gaan wonen” 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois ziet een groot deel van de oplossing voor de opwarming van de aarde in de ruimtelijke ordening. Om onze doelstellingen rond reductie van de uitstoot in Vlaanderen te halen moeten we dichter bij elkaar gaan wonen, zei Bourgeois dinsdag op de eerste Vlaamse klimaattop.

De 300 miljoen euro die de Vlaamse regering extra uittrekt voor het klimaatbeleid gaat prioritair naar het aanpakken van de gebouwen. De eerste Vlaamse klimaattop in de nasleep van het klimaatakkoord van Parijs was opgevat als een verkenningsronde. Pas in november verwacht de regering concrete engagementen van onder meer de transportsector, de landbouw en de industrie.

De regering zelf kondigt wel al aan 300 miljoen euro uit te trekken voor de periode 2016-2019. "Dat zal prioritair worden besteed aan de gebouwen, onder meer aan het milieuvriendelijker maken van sociale woningen", zei Milieuminister Joke Schauvliege. Mobiliteit is de tweede prioriteit, met mogelijks een nieuwe hervorming van de fiscaliteit. Schauvliege noemde onder meer een kilometerheffing voor personenwagens als mogelijkheid.

Ruimtelijke ordening

Bourgeois ziet een grote rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening en wil een einde maken aan de verkavelingsdrang. Die zorgt immers voor te veel verkeer en de bijhorende uitstoot. "Vlaanderen moet veranderen", zei hij. "We moeten naar een verdichting van onze kernen gaan. De 'verlinting' van Vlaanderen is een erfenis uit het verleden die we niet in één-twee-drie veranderen, maar tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen."

Uit het voortgangsrapport van de Vlaamse overheid blijkt dat de Vlaamse uitstoot in 2017 het wenselijke traject verlaat. Omdat er met gemiddelden wordt gewerkt, haalt Vlaanderen in 2020 wellicht de afspraak die met de andere deelstaten en met Europa werd gemaakt, maar voor 2030 ligt er veel werk op de plank. Voor dat jaar wil Europa een daling van de uitstoot met 40 procent. "2020 ligt binnen handbereik, maar 2030 zal heel moeilijk zijn en bijzonder veel inspanning vragen", besloot Bourgeois dinsdag.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...