Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaamse overheid stelt eerste Vastgoedwijzer voor

donderdag 13 februari 2014 15:51
“Inventarisatie vastgoed Vlaamse overheid” 

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois heeft donderdag de eerste vastgoedwijzer van de Vlaamse overheid voorgesteld. Daaruit blijkt dat de overheid 2.131 gebouwen in volle eigendom heeft en er nog eens 332 huurt. De voorstelling vond plaats in het kader van de inhuldiging van het vijfde en laatste Vlaams administratief centrum (VAC) in de Vlaamse provinciehoofdsteden, het Virginie Lovelinggebouw in Gent.

"Om ons vastgoedbeleid verder vorm te geven en concrete voordelen te bieden, zijn we in 2012 begonnen met een inventarisatie van ons vastgoed. De kerncijfers uit deze databank bundelen we vanaf nu eenmaal per jaar in onze Vastgoedwijzer", verklaart minister Bourgeois.

Uit de Vastgoedwijzer 2013 blijkt dat de Vlaamse overheid 58.092 hectare van het Vlaamse Gewest bezit, ofwel 4,3 procent van de totale oppervlakte. Hiervan heeft tweederde een groene bestemming, zoals onder meer bos en natuurgebieden. Daarnaast heeft de Vlaamse overheid de meeste gebouwen in gebruik in de provincie Oost-Vlaanderen. Grote kantoorgebouwen, zoals de VAC's, worden vaak gehuurd. In verhouding liggen de meeste van de gehuurde gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Belang

"We weten nu dat de gemiddelde EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt) van onze publieke kantoorgebouwen 227,3 kWh/m² is en dat onze leegstand 2 procent bedraagt. Dit geeft onze beleidsmakers de mogelijkheid om ook op het vlak van vastgoed concrete doelen voorop te stellen en te werken aan een efficiëntere overheid en een beter Vlaanderen", onderstreept de minister nog het belang van de Vastgoedwijzer.

Naar het VAC in Gent verhuizen tegen de zomer 29 diensten van de Vlaamse overheid, nu nog verspreid over de Gentse omgeving. De Vlaamse overheid huurt het gebouw de komende 30 jaar voor 6,4 miljoen euro op jaarbasis. "Hiervoor krijgt ze niet alleen 40.491 m², 350 parkeerplaatsen en 300 fietsenstallingen, maar ook een uiterst duurzaam gebouw ter beschikking", klinkt het. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...