Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaamse vastgoedmakelaars vragen positieve stimuli om kwaliteit en betaalbaarheid te verbeteren

dinsdag 04 juni 2013 11:15
Vlaamse vastgoedmakelaars vragen positieve stimuli om kwaliteit en betaalbaarheid te verbeteren

"Stimuli voor private huurmarkt zullen huurprijzen doen dalen" 

Als eigenaars gestimuleerd worden om hun panden op de private huurmarkt te brengen, via renovatiepremies of vermindering van de successierechten, dan zullen de huurprijzen automatisch dalen. Dat zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Het BIV reageert zo op het jaarverslag van de Vlaams Huurdersbonden. Volgens dat jaarverslag, dat maandagmorgen in Metro en De Morgen werd geciteerd, "worden de huurprijzen onbetaalbaar".

Terwijl de vraag naar huurwoningen op de private huurmarkt almaar toeneemt, wordt het aanbod kleiner, wat zich bijgevolg in de huurprijzen laat voelen. Die vaststelling maken de Vlaamse vastgoedmakelaars, met name CIB Vlaanderen en het BIV, wat betreft de private huurmarkt. Bijkomend stelt de sector al een tijd vast dat de private huurmarkt in toenemende mate een “restmarkt” wordt, waardoor bij investeerders ook de vrees voor wanbetaling aanwezig blijft. 

Aantrekkelijker maken

De beleggersmarkt is volgens de Vlaamse vastgoedmakelaardij nochtans één van de cruciale factoren om de private huurmarkt opnieuw meer zuurstof te geven. Méér stimuli zal alleen maar een gunstige invloed hebben op het aanbod, wat zich ook in een kwalitatief en betaalbaar aanbod zal vertalen. Het huurgarantiefonds dat de Vlaamse overheid volgend jaar wil opstarten, is een goede stap in die richting, maar is in deze slechts een eerste stap. “Jammer genoeg moeten we vandaag vaststellen dat amper 5% van de Vlaamse middelen naar de private huurmarkt gaat, terwijl deze goed 20 procent van de totale woningmarkt inneemt. 35% van de middelen gaat naar sociale huur, terwijl deze markt ongeveer 6 procent van de markt inneemt. De overige 60% van de middelen gaat naar de koopmarkt,” zo zegt het BIV.

De vastgoedmakelaars vragen kortom een tweesporenbeleid: het ondersteunen van de inkomenszwakke doelgroepen, maar ook een stimulerend beleid om het aanbod te verhogen. 

Daarnaast kan het invoeren van een vrijstellings- of verminderingsregeling voor successie- en schenkingsrechten een pand op de markt houden. De vrijstelling of vermindering kan gekoppeld worden aan de voorwaarde om als eigenaar de woning verplicht te blijven verhuren gedurende een bepaalde periode en te investeren in renovatie en energie-efficiëntie.

Tot slot denken de vastgoedmakelaars ook aan een energie-abattement, ook wel vrijstelling van registratierechten genaamd. De toekenning van het abattement kan worden gekoppeld aan de voorwaarde dat het bedrag van het abbatement binnen een bepaalde tijdsspanne wordt geïnvesteerd in de energie-efficiëntie van de aangekochte woning.

(bron: Belga, BIV)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...