Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaamse vastgoedmakelaars willen verlaging en vereenvoudiging van registratierechten

dinsdag 04 juni 2013 16:08
Vlaamse vastgoedmakelaars willen verlaging en vereenvoudiging van registratierechten

“Een van de pistes om betaalbaar wonen te blijven garanderen” 

De Vlaamse vastgoedmakelaars, CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, willen een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten. De noodzakelijke hervorming van de woonbonus in 2014 moet samenlopen met een herziening van de Vlaamse overheidsbelastingen, stellen ze dinsdag. Volgens de sector is dat een van de pistes om betaalbaar wonen te blijven garanderen en zal het eigenaars mobieler maken en hen dus "een betere toegang tot de arbeidsmarkt geven". Het systeem van het zogenaamde "klein beschrijf" willen ze afgeschaft zien.

Transactiekosten

Vlaanderen heeft, met 10 procent registratierechten, de hoogste transactiekosten van Europa. "Dat heeft zijn impact op de mogelijkheden om een woning te verwerven, maar heeft ook zware maatschappelijke gevolgen. Door de hoge transactiekosten is de Vlaming nog altijd weinig bereid om te verhuizen, zelfs niet als dat de jobmogelijkheden zou bevorderen, hem uit de werkloosheid zou halen, of het minstens tot een betere woonwerksituatie zou leiden", klinkt het.

Volgens de sector bewijst de vorige verlaging van de registratierechten in 2002 (van 12,5 procent naar 10 procent voor het groot beschrijf en van 6 procent naar 5 procent voor het klein beschrijf) dat deze maatregel ervoor zorgt dat nooit eerder zoveel vastgoedtransacties plaatsvonden en er nooit minder in het zwart betaald werd.

De sector wil ook een vereenvoudiging van alle gunstmaatregelen die de registratierechten voor sommige kopers kunnen verlagen. Zo willen de vastgoedmakelaars onder meer de afschaffing van het "klein beschrijf", dat volgens hen een prehistorisch, incorrect en scheefgetrokken systeem is. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...