Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Vlaamse vastgoedmarkt stabiliseert, terwijl Waalse blijft stijgen

dinsdag 31 maart 2015 12:53
Vlaamse vastgoedmarkt stabiliseert, terwijl Waalse blijft stijgen

"Lage rente zorgt voor camouflage van gevolgen woonbonus" 

De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index februari 2015, die aangeeft hoeveel particulieren hun woning effectief te koop stellen, zwakt af tot 0.91 punten. Het aantal verkopers dat hun initiële vraagprijs aanpast, komt op 26 procent te staan. Wellicht merken we tijdens de eerste maanden van 2015 nog een rustig voortkabbelende vastgoedmarkt op in Vlaanderen, terwijl de vastgoedmarkt in Wallonië blijft stijgen.

Volgens de eerste cijfers van Billionhomes, dalen de vastgoedprijzen in Vlaanderen in januari lichtjes ( circa 0,5 procent). Schijnbaar heeft de uiterst lage hypotheekrente de effecten van de verminderde voordelen van de woonbonus gecorrigeerd. Wanneer we deze tendens vergelijken met Wallonië of Brussel, waar de voordelen van de woonbonus niet afgezwakt werden, tekent er zich een ander plaatje af.

Woonbonus

Zowel in Wallonië als in het Brusselse gewest boomt de vastgoedmarkt. In Wallonië was er al een toename van het aantal transacties met 11 procent in januari en in februari ging het om een stijging met 10,2 procent. In Brussel was er een groei van het aantal transacties in februari met 2,5 procent.

De eerste cijfers spreken van een algemene prijsstijging bij onze zuiderburen tussen de 3 à 6 procent, terwijl de tendensen in de drie gewesten normaliter vrij gelijkaardig verlopen.

Lage rente

De woonbonus, versie 2015, heeft wel degelijke een ernstige impact op de vastgoedmarkt in Vlaanderen, maar de uiterst lage rente zorgt voor de camouflage van de gevolgen.

Door de minder aantrekkelijke fiscale regeling daalt het budget van de koper die hierdoor naar een lagere prijsklasse afzakt. De kopers met het laagste budget worden zo langzaam van de koopmarkt naar de nu reeds krappe huurmarkt en sociale huurmarkt gedreven.

De vraag stelt zich dan ook of het niet opportuun is om de woonbonus - op een snel maar verstandig ritme - af te bouwen en te vervangen door een huurbonus.

(Bron: Bouw en Wonen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...