Vlaanderen wil register van malafide aannemers

donderdag 29 maart 2018 12:48
Vlaanderen wil register van malafide aannemers

“Aannemers waarmee de sociale woningmaatschappijen best niet meer samenwerken” 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans wil een register aanleggen van malafide aannemers, waarmee de sociale woningmaatschappijen best niet meer samenwerken. Dat zei ze donderdag in het Vlaams parlement bij een gedachtewisseling over fraude in de sector.

Vorige maand doken verhalen op van fraude in de sector van de sociale woningbouw, met minderwaardige tot zelfs gevaarlijke woningen als gevolg. Huurders en kopers getuigden over gebrekkige nieuwbouw en onderaannemers en werfleiders over ernstige fouten op werven. Het gros van de problemen is toe te schrijven aan twee bouwfima's die intussen failliet gingen: Gabecon uit Zonnebeke en Bouwcentrale Modern uit Kaprijke.

Kwaliteit

Volgens de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen waren de twee failliete aannemers betrokken bij achthonderd woningen. "Dit jaar zijn er 7.917 woningen in uitvoering, het gaat dus om zowat tien procent", zegt directeur Björn Mallants donderdag. "De meerderheid van die werven is intussen opnieuw aanbesteed." Mallants hoedt er zich voor het probleem te overdrijven: "Met de kwaliteit van de sociale woningen zit het over het algemeen wel snor", vindt hij.

Samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) pleit hij wel voor een register van aannemers die niet kunnen worden vertrouwd. De meeste huisvestingsmaatschappijen kiezen immers voor een aanbestedingsprocedure waarbij de goedkoopste kandidaat wordt gekozen. Die procedure is relatief eenvoudig en zorgt voor weinig risico op processen achteraf.

Werkwijze

"Het gevolg van die werkwijze is dat aannemers waarvan is geweten dat ze moeilijkheden opleveren toch moeten worden gekozen als ze winnen", zegt Ben Forier van de VMSW. Homans wil het Agentschap Wonen daarom opdracht geven een register aan te leggen van malafide aannemers. "Een aannemer met een bedenkelijke reputatie kan uit dat register worden geschrapt", aldus de minister.

De wetgeving op de overheidsopdrachten is weliswaar een federale bevoegdheid, maar Vlaanderen denkt te kunnen optreden vanuit de impliciete bevoegdheid sociaal wonen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...