Vlaming vindt energiezuinigheid belangrijk, maar renoveert onvoldoende

maandag 09 oktober 2017 09:50
Vlaming vindt energiezuinigheid belangrijk, maar renoveert onvoldoende

“Rationeel Energiegebruik in Vlaanderen” 

Voor 9 op de 10 Vlamingen is energiezuinigheid een belangrijk thema, en voor de helft zelfs heel belangrijk, maar toch voldoen slechts vier op de tien woningen aan de energienorm. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bevraging "Rationeel Energiegebruik in Vlaanderen", door het Vlaams Energie Agentschap. Die enquête werd zaterdagochtend voorgesteld bij de opening van de BIS-beurs door Vlaamse ministers Bart Tommelein en Joke Schauvliege.

Tommelein leert uit de resultaten onder meer dat de Vlaming te weinig op de hoogte is van steunmaatregelen van de overheid om te renoveren. "Daar moet verandering in komen", zegt Tommelein. Hij legt de klemtoon op "benoveren", of beter renoveren.

Dakisolatie is de meest aanwezige isolatie: 85 procent van de woningen heeft geheel of gedeeltelijke dak- of zoldervloerisolatie. Spouwmuurisolatie staat met 47 procent op de tweede plaats. Nog niet alle woningen (1 op de 10) hebben dubbelglas. Goed zeven op de tien Vlamingen verwarmen met aardgas. Wie een eigen CV-installatie op aardgas heeft, heeft in driekwart van de gevallen een condensatieketel. Ruim een op de tien Vlamingen wil de komende vijf jaar investeren in isolatie, glas en HR-verwarmingsketels.

Kennis bijspijkeren

De meest genoemde reden om toch niet te renoveren is "geen prioriteit". Daarnaast spelen ook een gebrek aan financiële middelen of een te lange terugverdientermijn. Het gebrek aan kennis over de Vlaamse steunmaatregelen om te renoveren wil Tommelein nu bijspijkeren. "Want minder energie verbruiken, vertaalt zich immers in een lagere factuur."

Tommelein wijst erop dat de Vlaamse Energielening recent hervormd werd, om renoveren een boost te geven. Ook andere bestaande middelen zullen meer aandacht krijgen. Het Vlaams Energie Agentschap peilt om de twee jaar naar het energiebewustzijn en -gedrag bij ruim 1.000 Vlamingen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...