Vlamingen hebben 812 grote daken genomineerd voor zonnepanelen

dinsdag 20 maart 2018 11:00
Vlamingen hebben 812 grote daken genomineerd voor zonnepanelen

“Welke daken verdienen zonnepalen dankzij campagne “Overal Zonnepanelen”” 

De voorbije weken hebben 5.401 Vlamingen deelgenomen aan de campagne "Overal zonnepanelen". Daarbij werden er in totaal 812 daken genomineerd die volgens de deelnemers zonnepanelen verdienen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert tevreden: "Vlaamse gezinnen kiezen volop voor zonne-energie. Het is mooi om te zien hoe zij dankzij deze campagne het potentieel aantonen. Het is nu aan de bedrijven en overheden om hun goede voorbeeld over te nemen."

Vandaag hebben bijna 316.000 Vlaamse daken zonnepanelen, goed voor een totaalvermogen aan zonne-energie van 2.527 megawatt (MW). Tegen 2020 moet dat 3.700 MWp zijn. Vooral op woongebouwen liggen al heel wat zonnepanelen, de grote niet-woongebouwen hinken achterop.

Met de campagne "Overal zonnepanelen" wilden minister van Energie Bart Tommelein en het Vlaams Energieagentschap (VEA) mensen de kans geven een groot dak te nomineren dat ook zonnepanelen kan gebruiken.

Gratis haalbaarheidsstudie

Uit de resultaten van de campagne (die liep tot en met 18 maart) blijkt dat 5.401 Vlamingen in totaal 812 daken hebben genomineerd. Het gaat daarbij om daken van scholen, sporthallen, zwembaden, bibliotheken,... Het populairste dak per provincie krijgt een gratis haalbaarheidsstudie van het Vlaams Energieagentschap. Voor Antwerpen gaat het om het dak van het Woonzorgcentrum Parel der Kempen in Westerlo (194 stemmen), voor Limburg om de Kim Clijsters Academy in Bree (36 stemmen), voor Oost-Vlaanderen om het Bernarduscollege in Oudenaarde (1.017 stemmen), voor Vlaams-Brabant om de Vrije Basisschool Pastoor Dergent in Gelrode (738 stemmen) en voor West-Vlaanderen om het Drieberoepengebouw van de gastronomische school Ter Groene Poorte in Brugge (138 stemmen).

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vindt het belangrijk dat er nu ook zoveel mogelijk projecten worden gerealiseerd: "Mijn droom is uiteraard om elk project te realiseren. Het Vlaams Energieagentschap bekijkt dan ook of genomineerde daken terechtkunnen in bestaande ondersteuningstrajecten."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...