Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Volgens enquête vinden Belgen vastgoedmarkt te duur

donderdag 25 september 2014 09:35
Volgens enquête vinden Belgen vastgoedmarkt te duur

“Keuze woning vooral gemaakt op basis van financiële criterium” 

De Belgen vinden de vastgoedmarkt in ons land duur tot zelfs heel duur. Liefst 80 procent van de Vlamingen en Brusselaars is die mening toegedaan, tegen 73 procent van de Walen. Dat blijkt uit een rondvraag van ING bij 1.000 Belgen. Dat gevoel van hoge prijzen is uitzonderlijk in Europa, want van de veertien landen waar de enquête werd uitgevoerd staat België op de tweede plaats, na Luxemburg.

De Belg is er ook nog steeds van overtuigd dat de prijzen zullen blijven stijgen. Zestig procent is die mening toegedaan, iets meer dan de 57 procent in 2013. Ook hier staan de Belgen aan de top in Europa. Zelfs in landen waar de vastgoedmarkt is ingestort, zoals Nederland of Spanje, verwacht respectievelijk 57 procent en 35 procent dat de woningprijzen zullen stijgen. De rondvraag is wel uitgevoerd voor er sprake was van het verminderen van de woonbonus in Vlaanderen.

Afbetalen

De Belg ondervindt de dure vastgoedprijzen aan den lijve: liefst een kwart zegt moeite te hebben met het afbetalen van de huur of hypothecaire lening. Hun aantal ligt hoger dan in Duitsland (19 procent) of Nederland (12 procent), maar de Italianen (40 procent) of de Spanjaarden (46 procent) zijn nog slechter af. Huurders (29 procent) hebben het in België moeilijker dan eigenaars (23 procent), maar het verschil tussen beide categorieën is minder uitgesproken dan in andere landen.

Het is dan ook geen verrassing dat de Belg zich bij de keuze van zijn woonst vooral laat leiden door het financiële criterium. Dit gaat voor op nabijheid van faciliteiten zoals winkels of openbaar vervoer, ... een factor die in de rest van Europa wel primeert. Opmerkelijk is ook dat energiekosten allesbehalve een belangrijk keuzecriterium zijn in België. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...