Voor het eerst komen meer Walen in Vlaanderen wonen dan omgekeerd

maandag 16 mei 2016 10:00
Voor het eerst komen meer Walen in Vlaanderen wonen dan omgekeerd

“Het aantal Walen en Brusselaars dat naar Vlaanderen trekt, zit in de lift” 

Steeds meer Brusselaars en Walen vestigen zich in Vlaanderen, terwijl het aantal Vlamingen dat over de taalgrens trekt in dalende lijn is. Dat zegt CIB Vlaanderen, de Vlaamse beroepsvereniging van vastgoedmakelaars. Vooral veel Brusselaars trekken naar Vlaanderen.

Uit de analyse - op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken - blijkt dat 6.758 Vlamingen vorig jaar naar Wallonië verhuisden (zowel via kopen als huren) en 7.689 naar Brussel, terwijl 7.463 Walen naar Vlaanderen trokken. "In 2015 vestigden zich voor het eerst meer Walen in Vlaanderen dan Vlamingen in Wallonië", aldus de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen).

Opvallend is het hoge aantal Brusselaars dat naar Vlaanderen trekt: in 2015 verhuisden zo'n 18.500 Brusselaars naar de Vlaamse rand, de kust en een aantal grotere steden zoals Gent, Antwerpen, Mechelen en Aalst. Dat is het hoogste cijfer sinds 2010.

Redenen

Het aantal Vlamingen dat over de taalgrens trekt, zit al enkele jaren in dalende lijn. "De prijzen, zeker in de Waalse rand rond Brussel, worden minder interessant", legt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen uit. Tien jaar geleden was bijvoorbeeld bouwgrond in Wallonië in vergelijking met Vlaanderen spotgoedkoop. Intussen is de kloof tussen beide kleiner geworden.

Het aantal Walen en Brusselaars dat naar Vlaanderen trekt, zit in de lift, ondanks de nog steeds hogere prijzen in Vlaanderen. Behalve socio-economische en mobiliteitsredenen, zien de makelaars ook fiscale redenen. Vlaanderen voerde een forse belastingverlaging door op het schenken van een huis of appartement. De registratierechten zijn in Vlaanderen (10 procent) ook voordeliger dan in Brussel en Wallonië (12,5 procent).

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...