Voordelen van een huurkoop woning

dinsdag 05 april 2016 13:22
Voordelen van een huurkoop woning

“Wanneer de laatste termijnbetaling gebeurd is, word je eigenaar van deze woning” 

Heb je je droomwoning op het oog, maar kan je deze niet betalen? Je kan de verkoper misschien overtuigen om zijn huis als een huurkoop woning aan te bieden. Hierdoor huur je de woning terwijl je het huis afbetaalt. Een deel van de huur wordt namelijk gebruikt als termijnbetaling. Hierdoor wordt elke maand een deel van de verkoopprijs van het huis afbetaald. Wanneer de laatste termijnbetaling gebeurd is, word je eigenaar van deze woning.

Deze kredietvorm wordt echter meestal gebruikt om een huis dat je momenteel al huurt te kunnen kopen. Zo word je eigenaar van het huis dat je al huurde. Je kan ook kiezen voor een gedeeltelijke huurkoopconstructie. Hierbij huur je het huis en los je betaaltermijnen af totdat je genoeg geld hebt om het huis via een hypotheeklening aan te kopen.

Voordelen van een huurkoop voor huurders

Er zijn voor jou verschillende voordelen verbonden aan een huurkoop:

  • Je kan een huis kopen waarvoor je normaal gezien niet genoeg geld had.
  • Kopen is meestal voordeliger dan huren, waardoor je woonlasten verlagen.
  • De hypotheeklening kan je aftrekken van de belastingen.
  • Je wordt eigenaar van een woning.
  • Vastgoed stijgt steeds in waarde. Het is dus een vorm van beleggen.

Voordelen van een huurkoop voor de verhuurder

Ook de verhuurder kan voordeel halen uit deze huurkoop. Voor hem is dit namelijk ook een vorm van beleggen. Het huurkooppand zorgt ervoor dat hij meer winst kan maken dan met andere beleggingsvormen. Bovendien is er een grote garantie dat de woning afbetaald zal worden.

Denk goed na voor je de beslissing neemt

Denk op voorhand wel goed na of een huurkoop positief is voor jou. Wat is de woning waard? Zijn er verborgen gebreken? Is de woning verouderd? Wil je toch liever blijven huren of onmiddellijk kopen? Het zijn allemaal vragen die op voorhand beantwoord moeten worden. Bij een huurkoopconstructie word je namelijk pas eigenaar van het huis na de aflossing van de laatste termijnbetaling. Tijdens deze periode ben je echter wel aansprakelijk voor schade aan de woning.

Een huurkoop heeft dus verschillende voordelen, maar vergeet niet om er goed over na te denken.

(Bron: Bouw en Wonen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...