Vorige jaar opnieuw stijging leegstand sociale huurwoningen

maandag 17 juli 2017 11:00
Vorige jaar opnieuw stijging leegstand sociale huurwoningen

"Stijging structurele leegstand sociale huurwoningen door renovatieprojecten" 

Dat het totaal aantal leegstaande sociale huurwoningen in Vlaanderen in 2016 opnieuw steeg van 9.779 tot 10.141 is volledig toe te schrijven aan de toename van het aantal renovatie- of bouwprojecten. Dat stelt Vlaams minister Liesbeth Homans in haar antwoord op een schriftelijke vraag van Valerie Taeldeman (CD&V).

Homans wijst er in haar antwoord op dat in 2016 de structurele leegstand (van 5.317 tot 6.224 woningen) fors steeg terwijl de niet-structurele (van 4.462 tot 3.917) daalde. Een woning is structureel leegstaand als ze minimum zes maanden leegstaat als gevolg van een renovatie- of bouwproject. De minister verwijst voor deze toename naar de forse investeringen in bouw en renovatie van sociale woningen.

Investering

"Sinds 2014 werd alleen al in renovatie van bestaande sociale woningen 475 miljoen euro geïnvesteerd, goed voor bijna 15.000 woningen", aldus Homans. Dat de hoogste structurele leegstand zich situeert in provincies Antwerpen (6,2 procent) en Oost-Vlaanderen (4,2 procent) is het gevolg van het feit dat in deze provincies de meeste hoogbouw staat, waar leegstand bij renovatie langer duurt.

Nieuwe huurder

De afname van de niet-structurele leegstand verklaart Homans door een andere aanpak van de verhuur van leegstaande woningen. "In plaats van kandidaat-huurders afzonderlijk aan te schrijven wanneer een sociale woning vrijkomt, te wachten op een antwoord, een herinnering te sturen een individuele bezichtiging te organiseren, worden er nu bijvoorbeeld gezamenlijke kijkdagen georganiseerd, waardoor er sneller een nieuwe huurder gevonden wordt", aldus de minister.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...