Waarom een appartement aan zee iets voor jou kan zijn

woensdag 17 juni 2015 09:19
Waarom een appartement aan zee iets voor jou kan zijn

"Investeren in vastgoed aan de kust" 

Een appartement aan zee: het lijkt soms wel een Belgisch gemeengoed. Heel wat Belgen zien het deels als buitenverblijf/deels als investering en overwegen vroeg of laat om te investeren in vastgoed aan de kust. Een zinnige reflex, trouwens, investeren in vastgoed. Maar op basis van trends kan je natuurlijk geen weloverwogen keuze maken. Want het moet gezegd: er zijn zowel voor- als nadelen als het op een appartement aan zee aankomt.

Voor- en nadelen

Een eigen appartement aan zee biedt natuurlijk een voordeel dat nogal voor de hand ligt: je kan er altijd even tussenuit om op vakantie te gaan of om een weekendje uit te waaien. Ook je vrienden en familie zullen bovendien gediend zijn met je tweede woning. Het is uiteraard perfect mogelijk om je appartement aan zee te verhuren als vakantiehuis en zo je investering gedeeltelijk terug te verdienen

Maar zodra je het appartement verhuurt, valt het eerstgenoemde voordeel - op eender welk moment van je appartement genieten - in het water. Je zal trouwens niet enkel je uitstapjes moeten plannen. Ook de tijd die je besteedt aan het onderhoud van je appartement en de planning van de verhuur zijn belangrijke factoren.

Ook op gebied van fiscaliteit zijn er enkele zaken waarmee je rekening dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeringskosten voor een tweede woning, de hogere belastingdruk en de successierechten die je erfgenamen betalen in geval van overlijden. Al deze factoren moet je in acht nemen als je overweegt om een appartement aan zee te kopen.

Informeren

Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen? Is een appartement aan zee echt iets voor jou? Laat je dan zeker voldoende informeren over de mogelijkheden. Aankopen via een tussenpersoon, bijvoorbeeld, levert je mogelijk heel wat voordelen op als het aankomt op onderhouds- en verzekeringskosten. Maak zeker geen overhaaste beslissingen.

(Bron: Bouw en wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...