Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Waarom een huis kopen nu een goed idee is

vrijdag 31 oktober 2014 11:24
Waarom een huis kopen nu een goed idee is

"Nog vóór 1 januari 2015 een hypothecaire lening aangaan" 

Sinds 2005 wordt de woonbonus uitgereikt aan mensen die een hypothecaire lening aangaan om hun eigen en enige woning te kopen, te verbouwen of te bouwen. Deze lening moet alvast gewaarborgd zijn door een hypothecaire inschrijving, moet aangegaan zijn bij een bank in de Europese Economische Ruimte en moet de looptijd van minstens 10 jaar bedragen. Vanaf 2015 komt er echter een einde aan de woonbonus in de vorm zoals we deze nu kennen. Hieronder een overzicht.

De huidige woonbonus is alvast opgebouwd onder die vorm dat alle kosten van de hypotheek tot een bepaald bedrag kunnen afgetrokken worden van de belastingen. Het gaat hierbij om kosten zoals interesten, kapitaalaflossingen en premies van de schuldsaldoverzekering. Dat totale bedrag kan je aftrekken van de belastingen waardoor al snel een belastingsvoordeel tussen 25% en 50% opduikt, afhankelijk van het inkomen. Concreet biedt de woonbonus fiscale voordelen voor een bedrag van 2280 euro per persoon. Tijdens de eerste tien jaar van de lening, krijg je zelfs nog een verhoging van deze belastingvermindering en dat voor een bedrag van 760 euro. Ook afhankelijk van de gezinssituatie kan het voordeel variëren. "Heb je drie kinderen op 1 januari na het jaar waarin je de lening afgesloten hebt? Dan wordt dit bedrag nog met 80 euro verhoogd. Indien je alleenstaand bent, kan u maximaal 3120 euro aftrekken, bij koppels bedraagt dit getal 6240 euro," klinkt het.

Veranderingen 2015

Vanaf 2015 komt er echter een einde van de woonbonus zoals we deze nu kennen. Gezien de overheid de investeringen in een eigen woning wil blijven stimuleren, blijft de woonbonus ook in 2015 bestaan. De woonbonus wordt echter afgebouwd en ook de fiscale aftrekt verandert.

In het regeerakkoord van de Vlaamse regering zijn intussen enkele wijzigingen aangebracht. Zo wordt deze maatregel betreffende woonbonus een exclusieve bevoegdheid van de gewesten. Bovenstaande voordelen gelden nog voor leningen die afgesloten worden voor 31 december 2014. Vanaf 1 januari 2015 gelden andere regels. Zo verandert de woonbonus van een aftrek van het inkomen naar een belastingvermindering. Het belastingtarief wordt berekend aan een vast tarief. Indien de gewesten geen ander tarief vastleggen, bedraagt het percentage 45%. Op de belastingbrief komt er bovendien een aparte rubriek 'eigen woning'.

Waarom nu een woning kopen voordelig is

Het vaste belastingtarief kan voor de ene persoon voordeliger of gelijk blijven, maar voor de andere is dit negatief. Het is ook mogelijk dat het basisbedrag van de woonbonus verlaagt. De wijziging van de woonbonus moet door de gewesten echter nog uitgewerkt worden. Mensen die op veilig willen spelen, gaan het best nog vóór 1 januari 2015 een hypothecaire lening aan voor de financiering van hun woning.

(Bron: Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...