Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Werven overspoeld door Nederlanders

woensdag 24 april 2013 11:13
Werven overspoeld door Nederlanders

“Crisis in Nederland als oorzaak” 

Nederlandse bouwvakkers zijn de populairste goedkope werkkrachten op de Vlaamse werven geworden. Een Nederlander kost tot drie keer minder dan een Belg. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen woensdag.

Dit jaar gingen al 4.800 Nederlandse bouwvakkers aan de slag op Vlaamse werven. Daarmee kloppen ze de Polen (4.600) en de Portugezen (4.200). Het gros van de Nederlanders houdt zich op in de Limburgse en Antwerpse grensstreek.

Oorzaak van de toename is de crisis in de Nederlandse bouwsector, zo staat in de kranten. Daardoor moeten Nederlandse firma's in hun thuisland tot 20 procent onder de kostprijs gaan. "In Vlaanderen moeten ze maar 5 procent onder de prijs gaan. Dat is genoeg om de Vlaamse bedrijven uit de markt te prijzen, maar zo verliezen ze toch nog een stuk minder dan in eigen land", zegt de Nederlands-Belgische bouwondernemer Bas Van De Keerke.

Lonen

Bovendien zijn door de crisis ook de lonen ineengezakt in Nederland. Een stielman kost in België 45 euro per uur. In Nederland rekenen sommige zelfstandige bouwvakkers amper 18 euro aan. Vandaar dat ook Belgische bouwbedrijven hen graag binnenhalen. "Onze bouwbedrijven kunnen hen vaak goed gebruiken", luidt het bij de Confederatie Bouw. "Elk beroep in de bouw is intussen immers een knelpuntberoep, maar zeker de geschoolde bouwvakkers zijn gegeerd."

"Wij kunnen niet tegen die prijzen op. Grotere Vlaamse bedrijven en zelfs openbare besturen maken vaker gebruik van goedkope Nederlandse onderaannemers. Terwijl hier zo veel jongeren werk zoeken", reageert ABVV-vakbondssecretaris Jan Staal van zijn kant.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...