West-Vlaamse bouwondernemers blijven pessimistisch

woensdag 27 november 2013 09:47
West-Vlaamse bouwondernemers blijven pessimistisch

“Investeer nu in een energiezuinige woning” 

De West-Vlaamse bouwondernemers blijven met een indexcijfer van 96,6 pessimistisch gestemd. Dat blijkt uit de bouwbarometer van Bouwunie die elk kwartaal gepubliceerd wordt, en maandag werd voorgesteld tijdens de 50ste editie van de Brugse beurs Bouwen Wonen Nu. "De vrije val lijkt wel gestopt", meent Bouwunie.

Pas vanaf 100,0 helt de balans van negatief over naar positief. Het is al twee jaar geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde. Het negatieve cijfer van het voorbije derde kwartaal geeft aan dat de crisis aanhoudt en het herstel moeilijk gaat. De sector geeft aan dat er iets meer werk is in vergelijking met de eerste jaarhelft, maar momenteel plannen meer bedrijven met minder personeelsleden te werken (16 procent) dan met meer (14 procent). Ook het aantal faillissementen ligt op recordkoers. Nu al zijn er over heel België 1.277 bouwbedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 20 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, wat een recordjaar was.

Steun overheid

Bouwunie geeft tijdens de Brugse bouwbeurs een duidelijke oproep mee. "Investeer nu in een energiezuinige woning, nu de energiepremies er nog zijn", aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Daarnaast klaagt zij ook het hoge aantal goedkopere buitenlandse werkkrachten aan. "Wanneer aan dit alles geen paal en perk wordt gesteld door de overheid, dreigt de Belgische bouwsector massaal veel Belgische arbeidskrachten te moeten ontslaan en ook te werken met buitenlandse onderaannemers. Dit zou nefast zijn voor de Belgische economie en tewerkstelling en zeker ook ons sociaal zekerheidssysteem", waarschuwt de unie van het kmo-bouwbedrijf in Brugge.

De bouw-, interieur- en tuinbeurs loopt nog tot 1 december in de Beurshalle. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...