Windturbine in de buurt weegt op verkoopprijs woning

maandag 22 januari 2018 11:00
Windturbine in de buurt weegt op verkoopprijs woning

“Beschermd erfgoed daarentegen, kan de waarde verhogen” 

Een gemiddeld huis in Vlaanderen werd volgens vastgoedspeler ERA Belgium de afgelopen tien jaar 23,1 procent duurder. Toch meent het bedrijf dat wonen in diezelfde periode net goedkoper is geworden. De vastgoedspeler ontwikkelde met de KU Leuven de ERA-KU Leuven Vastgoedindex. Die index geeft de werkelijke prijsontwikkeling van woningen in Vlaanderen weer door naast de gemiddelde prijzen ook rekening te houden met de grootte, afwerking en ligging van het vastgoed. Al die factoren kunnen een positief of negatief effect hebben op de prijs. Zo kan men de prijsevolutie dan ook corrigeren om geen 'appelen met citroenen' te vergelijken.

Uit de data blijkt dat de gemiddelde - niet gecorrigeerde - verkoopprijs voor huizen vorig jaar met 4,9 procent is gestegen tegenover 2016 naar 260.267 euro. Gecorrigeerd gaat het om 2,94 procent. "In vergelijking met 2008 is het een prijsstijging van 23,1 procent. Maar, wanneer rekening gehouden wordt met alle variabelen, dan zijn de huizenprijzen de afgelopen tien jaar met slechts 15,7 procent gestegen", zegt CEO Iain Cook.

Inflatie

"Houden we bovendien rekening met de inflatie, dan zijn de werkelijke prijzen zelfs 3,4 procent goedkoper dan tien jaar geleden", vult vastgoedeconoom Sven Damen (KU Leuven) aan.

Bestaande appartementen stegen het afgelopen jaar volgens ERA met slechts 0,2 procent, naar gemiddeld 181.871 euro. Met de correctie gaat het om 1,3 procent. Volgens ERA ondervinden de appartementen concurrentie met nieuwbouw, die aan strengere wettelijke eisen voldoen.

Ligging

Ook de ligging van het vastgoed werd in deze ERA-KU Leuven Vastgoedindex opgenomen. Wie een huis bezit in de buurt van een windturbine, verdient daar bij de verkoop net iets minder aan dan een vergelijkbaar huis zonder de gigantische bouwsels in de buurt. Dat is eveneens een van de conclusies van de ERA-KU Leuven Vastgoedindex. Beschermd erfgoed daarentegen, kan de waarde verhogen, zo blijkt nog.

Windmolens zijn niet overal populair. Op sommige plaatsen krijgen ze heel wat tegenstand van actiecomités. Slagschaduw, geluidsoverlast of esthetische overwegingen kunnen daarbij meespelen. Critici kunnen nu mogelijk ook een ander argument op tafel leggen. Uit de Vastgoedindex blijkt dat huizen binnen een afstand van ongeveer drie kilometer een paar procenten in waarde kunnen verliezen.

"Windturbines staan al eens langs snelwegen en de huizen daar zullen misschien ook daardoor minder waard zijn, maar als we op die factoren corrigeren, dan zien we toch nog een verschil", zegt vastgoedeconoom Sven Damen. "Woningen binnen een straal van 500 meter rond een windmolen zijn 3,5 procent minder waard. Tot twee kilometer is dat -2,66 procent en tot drie kilometer 1,1 procent minder. Vanaf drie kilometer is het effect verwaarloosbaar."

Beschermd erfgoed

Wie een hogere verkoopwaarde wil, doet er goed aan in de buurt te kijken naar onroerend erfgoed. In opdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed werd gekeken naar het effect ervan op de huizenprijs zelf en op de buurt. Een beschermd monument zelf verkopen levert 12 procent extra op. Een beschermd pand extra in de buurt levert 2 procent extra op.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...