Woning Herman Teirlinck voorlopig beschermd

woensdag 18 juli 2018 13:00
Woning Herman Teirlinck voorlopig beschermd

“Duidelijk beeld van de wooncultuur op het platteland” 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de eerste schrijverswoning van Vlaams schrijver Herman Teirlinck voorlopig beschermd. De auteur liet het huis in Linkebeek bouwen in 1905, toen hij 26 was.

Herman Teirlinck tekende zelf de bouwplannen en liet zich daarvoor inspireren door architect en ontwerper Henry van de Velde, een vriend van de auteur. Net als de eigen woning van Henry van de Velde vormde Teirlincks schrijversnest een belangrijke ontmoetingsplaats voor de avant-garde kunstenaars en schrijvers die zich rond de eeuwwisseling in de groene rand van Brussel vestigden, zegt Bourgeois.

Authenticiteit

Het was een vaste stopplaats voor de kunstenaarskolonie van de Brabantse fauvisten in Linkebeek. De schrijver woonde er van 1905 tot 1921 en maakte er zijn debuut als schrijver van stadsnovellen.

"Het originele concept, de ruimteverdeling en originele interieurafwerking van de schrijverswoning bleven goed bewaard en geven een duidelijk beeld van de wooncultuur van de Vlaamse schrijver op het platteland", aldus Bourgeois. "De Villa Herman Teirlinck behoort met het Lijsternest (1904) van schrijver Stijn Streuvels tot de meest authentieke landelijke schrijverswoningen in Vlaanderen uit het begin van de twintigste eeuw."

Het gemeentebestuur organiseert nu een openbaar onderzoek. Binnen negen maanden kan dan een definitieve bescherming volgen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...