Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Woonbehoeftes blijven groot in België

woensdag 19 maart 2014 09:43
Woonbehoeftes blijven groot in België

“België heeft beperkte oppervlakte, dus moeten we extra creatief zijn” 

Door de groeiende bevolking, de vergrijzing en de gezinsverdunning moeten we blijvend aandacht hebben voor de uitbreiding van het aantal woningen. Om de gezinnen op een comfortabele en betaalbare manier te huisvesten, moeten we dus werk maken van een echte upgrade van ons woningbestand, zegt de Confederatie Bouw in een reactie op de demografische vooruitzichten van het Planbureau.

"Om woningen betaalbaar te houden, moeten we blijvend werk maken van een uitbreiding van het woonaanbod", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. "Daarvoor moeten we ook blijven inzetten op nieuwbouw. Anders halen we de doelstellingen niet die de demografie ons oplegt. De woonvoorraad in België is kleiner dan we vaak denken: het aantal huizen per 1.000 inwoners ligt met 465 ruim onder het Europees gemiddelde."

Toekomst

"België heeft een beperkte oppervlakte en dus moeten we extra creatief zijn, door onder andere meer bouwgronden op de markt te brengen, door woonverdichting toe te passen, door afbraak-heropbouw te stimuleren, door bouwen toe te staan in woonuitbreidingsgebieden of door bestaande woon- en niet-woongebouwen te verbouwen", stelt de Confederatie. "Onze woningen van de toekomst moeten ook aangepast zijn aan de veranderende bevolking: onze gezinnen worden kleiner en we worden met zijn allen ouder. Dat heeft gevolgen voor het type woning waaraan in de toekomst een behoefte aan is."

In vergelijking met andere landen heeft België een oud vastgoedpatrimonium. "Meer dan 60 procent van de Belgische woningen dateert van voor 1970. Ons energieverbruik ligt ook veel hoger dan in andere landen", aldus de Mûelenaere.

Vereisten

De uitdagingen voor de toekomst zijn groot, zegt de confederatie. "Ons woonaanbod moet betaalbaar zijn, kwalitatief en aangepast aan de noden en vereisten van vandaag. We zullen dus moeten blijven bouwen, maar ook op een andere manier: energiezuinig, goedkoper, kleiner en toegankelijk."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...