Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Woonbonus - Prijscorrectie wordt verwacht vanaf 2015

donderdag 20 november 2014 11:11
Woonbonus - Prijscorrectie wordt verwacht vanaf 2015

“Niet duidelijk wat de precieze omvang van de correctie zal zijn” 

Economisten van ING verwachten dat het gewijzigde regime van de woonbonus aanleiding zal geven tot een prijscorrectie op de woningmarkt. Die correctie zou al vanaf 2015 zichtbaar zijn, maar zal zich waarschijnlijk over meerdere jaren manifesteren. Vooral als de rente weer gaat stijgen, dreigt een prijsschok. Over de precieze omvang van de correctie blijft men voorzichtig.

De krant De Standaard berichtte dinsdag, op basis van de studie van ING, dat een doorsneekoppel dat volgend jaar een woning koopt, door de aanpassing van de woonbonus over de hele looptijd van zijn lening 40.000 euro minder fiscaal voordeel opstrijkt. Dat is 170 euro per maand.

Het wegvallen van dat fiscaal voordeel vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen (260.000 euro), en zal dus zeker worden gevoeld, merken de analisten van ING op. "Maar dit wil niet zeggen dat het hele verlies in een prijsdaling zal worden omgezet", klinkt het. "De inkomsten van de gezinnen zullen stijgen, ze kunnen de verliezen deels opvangen met extra spaargeld. Maar gezien de bedragen die op het spel staan, is dit toch duidelijk een negatieve factor voor de markt."

Woningmarkt

Geïsoleerd heeft de woonbonus een effect van 10 à 12 procent, zegt ING-economist Julien Manceaux. Maar zo'n prijsdaling valt niet te verwachten, omwille van de compenserende effecten. "Na een eerste negatieve schok in 2015 zal de prijsdaling vermoedelijk minder sterk zijn, omdat de rente naar verwachting laag zal blijven. Na de renteverhoging zal ze versnellen", staat er in het rapport.

Manceaux merkt nog op dat veel afhangt van wat de woningmarkt rond deze periode, eind 2014, doet. Mogelijk worden er veel transacties afgesloten om nog te kunnen genieten van de oude woonbonus. Dan zou er volgend jaar veel minder vastgoed worden verkocht, met een gering effect op de prijzen. Veel zal ook afhangen van wat de verkopers doen. "Willen zij wel aan lagere prijzen verkopen? Zo niet dreigt de markt stil te vallen".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...