Woonbonus - Vlaamse Confederatie Bouw vraagt overgangsmaatregelen voor nieuwbouw

woensdag 19 november 2014 15:47
Woonbonus - Vlaamse Confederatie Bouw vraagt overgangsmaatregelen voor nieuwbouw

“Woningbouw opnieuw stimuleren” 

De nieuwbouwmarkt, die het al moeilijk heeft, dreigt nog zwaardere klappen te krijgen bij de hervorming van de woonbonus vanaf 1 januari volgend jaar. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt dat de Vlaamse regering specifieke maatregelen zou nemen.

Uit een studie van ING blijkt dat de hervorming van de woonbonus een doorsneegezin zo'n 40.000 euro kost over de hele looptijd van de lening. De strengere Vlaamse energie-eisen bij nieuwbouw kosten volgens de VCB minstens 10.000 euro extra.

"De VCB dringt dan ook bij de Vlaamse regering aan op maatregelen die de woningbouw opnieuw stimuleren. Op zeer korte termijn moet er een overgangsregeling komen bij de woonbonus voor wie een nieuwe woning wil bouwen", klinkt het dinsdag in een persbericht. De sectorfederatie merkt op dat wie een bestaande woning koopt, de jongste maanden zijn dossier volledig heeft kunnen afwerken om nog op tijd tot een authentieke akte te komen. "Maar voor wie op 23 juli (toen de hervorming van de woonbonus officieel werd bekendgemaakt, nvdr) nog een nieuwe woning wilde laten bouwen, was het vaak te laat." De VCB wijst op de complexiteit van nieuwbouw, "met de aankoop van grond, een ontwerp en een vergunning".

Eigen inbreng

De Vlaamse sectorfederatie dringt dan ook aan op een overgangsmaatregel voor wie volop bezig is met de voorbereiding van een nieuwbouwproject. Volgens de VCB zal de budgettaire impact van zo'n overgangsmaatregel beperkt zijn, "want slechts 12 procent van de hypothecaire leningen heeft betrekking op de bouw van nieuwe woningen".

Ten gronde wil de VCB een oplossing voor de steeds hogere eigen inbreng die geëist wordt van kandidaat-bouwers door de banken. "Momenteel vragen banken bij het afsluiten van een hypothecaire lening minstens een eigen inbreng van 20 procent. Bij een gemiddelde woningprijs van 300.000 euro, moet men dus 60.000 euro inbrengen. Dit is een té hoge drempel voor steeds meer Vlamingen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...