Woonkrediet binnenkort ook mogelijk voor woonboten

woensdag 16 maart 2016 09:00
Woonkrediet binnenkort ook mogelijk voor woonboten

“Wetsontwerp dat situatie met normaal vastgoed gelijktrekt, goedgekeurd” 

Wie een woonboot wil kopen zal daar binnenkort ook een hypothecaire lening voor kunnen afsluiten. Het wetsontwerp dat de situatie met "normaal" vastgoed gelijktrekt, kreeg dinsdag groen licht in de bevoegde Kamercommissie. Ook voor horeca- of theaterboten wordt een hypothecair krediet mogelijk. De nieuwe regels voor woonboten maken deel uit van het ruimer wetsontwerp van bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) dat eind vorig jaar door de ministerraad werd goedgekeurd.

De tekst - die in de eerste plaats een reeks Europese regels omzet - bevestigt voorts de wederbeleggingsvergoeding op maximaal drie maanden rente en voorziet in een standaardformulier dat banken moeten aanbieden met de volledige kostprijs, alle voorwaarden en de risico's van het aangeboden krediet.

Oppositiepartij sp.a vindt echter dat de verplichtingen voor de banken niet ver genoeg gaan. "Noch de dossierkosten, noch de kosten van de gebundelde verzekeringen worden opgenomen", aldus Kamerlid Ann Vanheste, die betreurt dat grondig vergelijken daardoor moeilijk blijft. Vanheste wil ook dat consumenten vlotter moeten kunnen afstappen van verzekeringen die mee in de deal werden opgenomen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. "Als je brandverzekering bijvoorbeeld na verloop van tijd sneller stijgt dan de index, dan zou je moeten kunnen veranderen zonder dat dit een nadelig effect heeft op je lening", besluit de socialiste, die spreekt van "een gemiste kans om het probleem van gebundelde verkoop bij hypotheekleningen aan te pakken".

Goed nieuws

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker reageert dan weer tevreden op de uitbreiding naar woonboten, horeca- en theaterschepen waar hij op aangedrongen had. "Met de nieuwe wetgeving volstaat het om het schip te boek te stellen in het scheepsregister om dat hypothecair krediet te kunnen afsluiten", stelt hij verheugd vast. "Hypothecaire kredieten kunnen nu dus ook gebruikt worden voor de aankoop of renovatie van deze vaartuigen."

Nog volgens Dedecker zochten eigenaars van woonboten in het verleden noodgedwongen hun toevlucht tot het buitenland. De aanpassing is dus niet alleen goed nieuws voor de consumenten, maar ook voor de Belgische scheepswerven die dergelijke schepen verbouwen, besluit de N-VA'er.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...